Kort 9 dec in de Media

  • Deel dit artikel:
Het nieuws van de dag, uit de (inter)nationale media. Zie jij nieuws wat hier nog niet staat? Zet het erbij!
De redactie selecteert dagelijks een groot aantal berichten uit de (inter)nationale pers die de moeite waard zijn. Een bloemlezing daaruit presenteren we dagelijks in KORT. De lijst vult zich in de loop van de dag en avond. Jij als lezer kunt ook zelf het nieuws mee helpen maken. Hoe je dat doet, lees je hier.

Reageren kan natuurlijk ook. Je kunt refereren aan het artikel (met het eigen nummer) en de reactie van iemand anders (bijvoorbeeld #4).

Zelf aanleveren van nieuws? Dat gaat nog eventjes zo. Of probeer ons nieuwe formulier eens uit!

Fotocredits: 'Spiegel on Line News', Dominic Eltjens

Dat stelt de president van het Deutschen Bauernverbandes (DBV), Joachim Rukwied, bij de presentatie van het Situationsbericht 2015/2016. Gemiddeld zijn de bedrijfswinsten in het jaar 2014/2015 met 35% gedaald ten opzichte van het jaar daarvoor. Een boerenbedrijf kwam het afgelopen jaar uit op een bedrijfsresultaat van rond de €43.300, ten opzichte van €66.400 het jaar daarvoor.

"Sterk gedaalde producentenprijzen zorgen voor een drastisch verslechterde economische situatie van de Duitse boeren. Alle sectoren hebben hun winst en omzet terug zien lopen, met name de varkensboeren. Tegelijk is de afstand tussen producenten- en consumentenprijs vergroot. Retailers en verwerkers kunnen goedkoop inkopen, maar zetten daarmee de boeren verder onder druk", aldus Rukwied.

Melkveehouders zagen hun bedrijfsresultaat teruglopen tot €38.000 (min 44%), vleesveehouders tot €32.200 (min 35%), varkenshouders tot €44.900 (min 33%). De varkenssector schrijft al jaren rode cijfers. In deze sector is het aantal stoppers dan ook het grootst: 5,6% van de varkenshouders hield er vorig jaar mee op.

Lichtpuntjes in de Duitse landbouw: de wijnbouw groeide met 4% tot een gemiddeld bedrijfsresultaat van €62.200 en biologische boeren zagen hun bedrijfsresultaat gemiddeld met 11% toenemen tot €73.800. De 23.400 Duitse biobedrijven (van de 280.000 Duitse boerenbedrijven) bewerken 1,05 miljoen hectaren van de 17 miljoen hectaren Duitse landbouwareaal.

Nieuw onderzoek toont aan dat een eerder geconstateerde daling in levensverwachting bij laagopgeleide blanke Amerikanen minder dramatisch is dan gedacht. Maar er is wel degelijk sprake van ongelijkheid op het gebied van toegang tot medische zorg, ondanks jarenlange overheidsinspanningen om daar een eind aan te maken.

De onderzoekers trokken de eerder vastgestelde daling in twijfel omdat een daling in levensverwachting in ontwikkelde landen eigenlijk nooit voorkomt, tenzij dat land in oorlog is. Ook neemt in de VS het aantal mensen dat hoger onderwijs volgt alleen maar toe. Ze keken met een frisse blik naar de opleidingsgegevens en verder dan 'diploma van de middelbare school'. Op grond daarvan stelden ze vast dat de levensverwachting bij blanke vrouwen in het segment met de laagste opleiding inderdaad een lichte teruggang vertoonde. Maar bij geen van de andere ras-sekse groepen was sprake van een teruggang. Wel bleek de levensverwachting van blanke mannen en vrouwen in hogere sociaaleconomische segmenten toe te nemen en stagneerde de levensverwachting in lagere sociaaleconomische segmenten.

De auteurs spreken hun zorg uit over de groeiende 'gezondheids-ongelijkheid' die onder meer het gevolg is van het feit dat nieuwe medische en technologische ontwikkelingen vooral de hogeropgeleide hogere inkomensgroepen ten goede komen.

Ieder voorjaar, als de sapstromen weer op gang komen, tappen de maple syrup-producenten in Canada en Noord-Amerika het verse boomsap van de lokale esdoorns af. Uit een nieuwe studie blijkt dat het ahornsap niet perse 'vers' (van het jaar zelf) is.

Esdoorns slaan koolstof uit de atmosfeer voor een aantal jaren op. Deze niet-structurele reserves gebruiken ze als buffer tegen verstoringen zoals droogte, orkaanschade of aanvallen van insecten. Uit de studie blijkt dat als in de lente het sap begint te stromen de bomen uit deze reserves putten.

Het boomsap bevat dus naar alle waarschijnlijkheid suikers uit verschillende groeiseizoenen. Volgens de onderzoekers zijn dit interessante resultaten voor ahornsiroop-producenten, omdat de siroopproductie afhangt van reserves. Het onderzoek geeft ook meer inzicht in hoe bomen nutriënten opslaan en de beschikbaarheid daarvan reguleren.

Dit voorjaar hebben The Greenery (omzet vorig jaar €1 miljard) en het Belgische Univeg (omzet €3,3 miljard) een poging gedaan samen te gaan werken. Dat is niet gelukt, aldus een woordvoerder van The Greenery. Het bedrijf "staat voortdurend open voor samenwerking met andere partijen, alhoewel op dit moment de afzetorganisatie van groente, fruit en paddestoelen in Barendrecht hierover niet in gesprek is met andere bedrijven", aldus de woordvoerder.

The Greenery, een van de grootste handelshuizen in groenten en fruit van Nederland, verkeert in een bestuurscrisis. Eind vorige maand stapten 2 commissarissen op en vorige week vertrok algemeen directeur Ton Wortel wegens een 'onoverbrugbaar verschil van inzicht'.

The Greenery ontkent dat de recente uittocht van bestuursleden te maken heeft met de mislukte poging. Univeg onthoudt zich van commentaar.

Paul Polman is volgens 5 Nederlandse milieuorganisaties de 'groenste CEO van Nederland'. Zijn naam kwam 9 keer voor op de lijstjes die BNR opvroeg bij WNF, Natuur en Milieu, Natuurmonumenten, Greenpeace en Natuur en Milieufederaties.

Bedrijven zijn veelal verder met stappen op weg naar een beter milieu en vergroening dan politiek Den Haag, stellen de milieuorganisaties. In het bedrijfsleven zit de denk-, daad- en geldkracht die nodig zijn om de doelen te halen die de wereld zichzelf dezer dagen stelt in Parijs. De Unilever-CEO is daarin het verst. Natuurmonumenten over Polman: "Het is een goede leider, mensen kijken en luisteren graag naar hem en zijn dan ook geneigd hem te volgen en dat zie je nu ook gebeuren bij Unilever. Hij maakt echt werk van verduurzaming van zowel bedrijfsdoelstellingen als de interne bedrijfsvoering, waarmee ze volgens ons veel ambitie en lef tonen."

Op de gedeelde tweede plaats van de ranglijst, met ieder 3 vermeldingen, staan Ewoud Goudswaard van ASN en Roger van Boxtel van NS. Dick Boer van Ahold, Jaap Korteweg van de Vegetarische Slager en Henk-Jan Beltman van Tony Chocolonely horen bij de groene CEO's met 2 vermeldingen.

Wetenschappers van Nestlé ontwikkelden een techniek om cafeïne langzaam vrij te laten komen. Zo zou een kop koffie energie moeten geven voor de hele dag, meldt de The Scotsman.

Nu krijgen koffiedrinkers een korte boost van een kop koffie. De nieuwe techniek moet ervoor zorgen dat het effect minder sterk is, maar langer duurt. De techniek is gebaseerd op cubosomes; een soort microscopische capsules gemaakt van vetmoleculen en water die het werkzame ingrediënt, in dit geval cafeïne, bevatten. Deze cubosomes worden in het lichaam langzaam afgebroken, waardoor de werkzame stof geleidelijk vrijkomt. Mogelijk is deze techniek ook toe te passen bij andere nutriënten.

Ondanks nadrukkelijke steun van dierwelzijnspecialist Temple Grandin, stemde de Tweede Kamer gisteravond voor een motie van de PvdD tegen de verdoving van slachtdieren met CO2-gas. Met name varkens ervaren stress door elektro-verdoving, stelt Grandin. Zij vindt dat gekozen moet worden voor hoge concentraties CO2.

De NOS schrijft : De bedwelming van varkens met CO2 staat al jaren ter discussie. Dierenwelzijnsorganisaties zeggen dat varkens secondenlang lijden als zij met een soort lift de CO2-ruimte inzakken voordat zij echt verdoofd raken. Varkensslachterijen die het middel gebruiken bestrijden dat, en zeggen dat de varkens al heel snel niets meer merken. De Nederlandse expert Reinier Hoenderkerken vindt het "absurd dat CO2-verdoving is toegestaan."

Een maaltijdservice waar ouderen maaltijden thuisbezorgd krijgen zorgen niet alleen voor gezonde voeding en voedselzekerheid, maar heeft ook een positief emotioneel aspect. Ouderen die aan huis gebonden zijn ervaren minder eenzaamheid wanneer ze gebruik maken van een maaltijdservice.

Dat blijkt uit een studie die gepubliceerd is in Journals of Gerontology. Mensen die dagelijks een verse maaltijd wordt aangeboden, zeggen minder gevoelens van eenzaamheid te hebben dan mensen die wekelijks een doos met ingevroren maaltijden ontvangen of mensen die helemaal geen maaltijden krijgen.

Opvallend was de sociale isolatie van senioren. Van de 626 deelnemende senioren had 14% geen contactpersoon voor hulp, nam maar 25% deel aan groepsactiviteiten en zag 20% maar één of twee keer per maand familie of vrienden. Kali Thomas, van de Brown University School of Public Health in Providence hoopt dat dit beleidsmakers aan het denken zet: “In een tijd waarin steeds meer bezuinigd wordt in de zorg is dit bewijs van belang voor de besluitvorming over in welke diensten wel en niet wordt voorzien.”

Dit artikel afdrukken
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 3 augustus krijg je nieuwe kado-artikelen.

Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog

Nieuws
brief

Ontvang dagelijks of wekelijks het Nieuws binnen de wereld van Foodlog

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.

Most Liked Today

ellen-maureen colpa

melkveehouder in Frankrijk, was ooit adviseur duurzaam bouwen

Likes vandaag

Huib Stam

Schrijft alleen nog over mooie dingen

Likes vandaag

Wouter de Heij

R&D en Innovatie in Voedseltechnologie

Likes vandaag

Frank Eric van der Meer

tuinman met biodiversiteit

Likes vandaag

Piet Hoogland

land- en tuinbouw

Likes vandaag

Piet Hermus

landbouw, schrijft wel eens wat

Likes vandaag