In 2023 besloegen de vier belangrijkste glasgroenten in Nederland - tomaten, paprika’s, komkommers en aubergines - 4100 hectare, een toename van 10% ten opzichte van tien jaar eerder. Tomaten namen met 1770 hectare het grootste deel in, gevolgd door paprika’s (1560 hectare), komkommers (660 hectare), en aubergines (120 hectare). Dat meldt het CBS in een overzicht van de sector die zich ziet als de parel in de hoogproductieve kroon van de Nederlandse voedselproducerende sector.

Hoewel de teeltoppervlakte van paprika’s en aubergines de afgelopen jaren toenam, daalde deze sinds de piek in 2021 licht. Vooral de teelt van tomaten verloor aan oppervlakte, terwijl de komkommerteelt groeide. De stijging van komkommers in 2023 was vooral het gevolg van de hoge energieprijzen. Komkommers zijn minder energie-intensief om te telen dan bijvoorbeeld tomaten. Hierdoor schakelden sommige telers over op komkommers.

Het aantal glasgroentenbedrijven daalde met bijna 30% in tien jaar. Het areaal in de tuinbouwsector groeide met 10%. Vooral bij tomaten was deze afname zichtbaar, maar telers stapten wel vaker over naar cherrytomaten. Ondanks de toenemende aandacht voor duurzame teelten, daalde de opbrengst van glasgroenten sinds 2020. In 2023 was de daling 2%.

De krimp van het aantal bedrijven behoort tot de trend. De snellere krimp na 2021 is het gevolg van de energiecrisis waarin meer bedrijven besloten te stoppen en bedrijven met groeiambities meer kans zagen tuinen over te nemen.

Teruglopende opbrengsten, minder maar grotere bedrijven




Grafieken: CBS september 2024
Dit artikel afdrukken