image

Aan de andere kant van het kanaal is een ruzietje aan het ontstaan over de vraag of de CO2-footprint die Tesco's op aardappelen plakt ja dan nee verkapt bewijst dat biologische aardappelen beter zijn dan gangbare.

Tesco's kan het punt niet ondersteunen. Dat is een kwestie van de juiste maatvoering hanteren. Biologische aardappelen zorgen voor een betere vastlegging van CO2 in de bodem per hectare. Voor The Soil Association, de Engelse tegenhanger van onze SKAL, is dat een uitgemaakte zaak. Voor Tesco's niet. Het rendement van een 'gewone' aardappel per hectare is nl. groter. Dat heb ik ook altijd geleerd. Daarom moet je niet vragen naar de vastlegging van CO2 per hectare maar naar de totale vrijkomende en vrijblijvende CO2-uitstoot per ton gewone vs een ton biologische aardappelen. Een relevante vraag, maar kennelijk voelen de voorvechters van biologisch zich verheven boven de wetten van de natuur.

Om het eens heel anders te zeggen: er is vooral niks mis met biologisch, maar wanneer gaan we het nou eindelijk 'ns als een lifestyle zien?
Stop de fundamentalistische oorlog tegen gangbaar. Gangbaar moet verduurzamen, da's duidelijk. Daarna zou het wel eens duurzamer kunnen zijn dan biologisch en een groter deel van de wereld kunnen voeden met de schaarse vruchtbare hectares die we op aarde hebben.
Dit artikel afdrukken