Opvallend nieuws uit de VS. Onderzoekers van de University of California, Berkley School of Public Health dachten dat kinderen die naar school fietsen of lopen méér zouden snoepen en junkfood zouden eten dan kinderen die met de schoolbus of door hun ouders gehaald en gebracht worden. Dat blijkt niet zo te zijn. Hoewel ... in arme buurten is het nadrukkelijk wél het geval.

Op Reuters Reuters valt te lezen hoe dat zit.

Verleidingen onderweg
Het idee was dat kinderen die zelf naar school komen onderweg aan meer mogelijkheden om te snoepen of snacken blootgesteld worden dan kinderen die in de bus of auto zitten. Maar het bleken juist deze 'passieve forenzen' te zijn die meer junkfood binnenkregen. Dat kan, aldus onderzoekleider dr. Kristine Madsen, komen doordat de ouders van deze jonge kinderen onderweg vaker stoppen om junkfood te halen dan de kinderen zelf zouden bedenken.

78 calorieën méér
Voor het onderzoek verzamelden Madsen en haar team 24-uurs eetgegevens van 3.622 kinderen uit groep vier en vijf van 44 lagere scholen in Zuid-Californië. De scholen lagen vooral in stedelijke gebieden. Ook vroegen ze de kinderen hoe ze van huis naar school gaan. Ongeveer 23% van de ondervraagde kinderen kwam op eigen gelegenheid naar school, meestal te voet; 27% ging zelf na afloop naar huis. De rest kwam en ging met de auto of de (school)bus.
Over het algemeen was er tijdens het ochtendverkeer geen verschil tussen de inname van de verschillende groepen kinderen. Bij het naar huis gaan, bleken de 'passieve forenzen' echter gemiddeld 78 calorieën méér binnen te krijgen dan de actieve kinderen. Die extra calorieën kwamen vooral uit de lege calorieën van gekochte snoep en snacks.

South Bronx: hypothese wel bevestigd
Sandra Arevalo, verbonden aan het Nutrition Services for the Community Pediatrics Programs van het Montefiore Medical Center in New York, constateert juist het omgekeerde in de wijken van de South Bronx. "Onze ervaring is dat, in tegenstelling tot de resultaten uit het onderzoek, kinderen die van en naar school komen lopen meer snacks en junkfood binnenkrijgen dan de kinderen die door hun ouders met de auto naar school gebracht en gehaald worden."

Food desert vol bodegas
Arevalo voert haar programma uit in één van de armste districten in de VS. "De South Bronx is gekenmerkt als een food desert" zegt ze, een buurt waar weinig vers (gezond) eten te krijgen is. Kinderobesitas is er een groot probleem. De kinderen geven onderweg hun zakgeld uit in de bodegas, goedkope buurtwinkels die vooral junkfood verkopen. Ze kopen daar snoep, koekjes, frisdrank en andere suikerhoudende dranken. Arevalo biedt een voedingseducatie en fitness programma aan teneinde kinderen meer kennis bij te brengen over gezond eten en basiskookvaardigheden. Ook krijgen de kinderen oefeningen voorgelegd en tips om in goede gezondheid te blijven. Ook de ouders en zelfs de restaurants en bodegas in de buurt worden bij het programma betrokken.

Het onderzoek van Madsen is verschenen in the Journal of Preventive Medicine.

Fotocredits: trotse fietser tekent 'I biked to school'-banner, NCDOTcommunications
Dit artikel afdrukken