Eli Lilly's Mounjaro bevat de werkzame stof tirzepatide, die een dubbel werkingsmechanisme heeft. Dat bezorgt patiënten waarschijnlijk meer gewichtsverlies dan het medicijn Ozempic van Novo Nordisk, dat gebaseerd is op de stof semaglutide.

Novo Nordisk werkt echter hard aan een antwoord met het combinatiemiddel CagriSema, dat ook een dubbele werking heeft. Het Deense bedrijf heeft zelfs een rechtstreeks vergelijkend onderzoek met tirzepatide van Eli Lilly in de pen, een nogal onorthodoxe en gewaagde stap in de farmaceutische wereld. Ondertussen is Eli Lilly alweer bezig met een driedubbel werkingsmechanisme. Dat moet de Amerikaanse farmagigant weer een extra edge geven.

Naast de effectiviteit van de medicijnen speelt ook de toedieningsvorm een rol in de strijd. De huidige middelen zijn nog steeds gebaseerd op injecties. Concurrent Pfizer werkt aan een toegankelijke pilvorm. Bovendien breidt de markt zich snel uit, doordat afslankmedicijnen ook effectief blijken te zijn tegen gerelateerde aandoeningen zoals hart- en vaatziekten en slaapapneu.

Het Financieele Dagblad vraagt zich af hoe lang andere grote farmabedrijven zoals Novartis en Johnson & Johnson zich nog afzijdig kunnen houden van deze lucratieve markt. Met hun grote financiële reserves kunnen ze biotechbedrijven overnemen om snel in deze markt te stappen. Het Zwitserse farmaciebedrijf Roche deed dat al met de overname van het kleine Amerikaanse Carmot Therapeutics voor $2,7 miljard.
Dit artikel afdrukken