Durven we de cirkel van oude principes te doorbreken om vervolgens te groeien naar een circulaire en bestendige agrosector?

Agrodebat
Een stabiel klimaatakkoord leidt tot instabiliteit op het gebied van voedsel- en voedingszekerheid. De landbouw veroorzaakt een derde van de emissies en zal dus een sterke bijdrage aan de reductie moeten leveren. Wanneer de eis van maximaal 1,5 graden temperatuurstijging gehanteerd wordt, betekent dit het verminderen van voedselverspilling, het verhogen van circulariteit en zelfs het investeren in negatieve emissie. Dit kan door bijvoorbeeld landbouwgrond in te zetten voor herbebossing en de keuze voor bio-energie met als gevolg hogere voedselprijzen.

Tegelijkertijd zijn energieprijzen onzeker en zelfs bepalend voor hoe groot het tekort aan bruikbaar water is in delen van de wereld. Daarnaast neemt de vleesconsumptie af en de consumptie van plantaardig voedsel juist toe. Het is daarom tijd voor een debat over het herontwerpen van productieketens op basis van circulariteit. Niet alleen het optimaal gebruik van producten is hierbij leidend, maar ook zaken als voedselverspilling, verpakkingen en consumentengedrag. Durven we de cirkel van oude principes te doorbreken om vervolgens te groeien naar een circulaire en bestendige agrosector?

Informatie
Adres: Green.DNA, Innovatiekracht, Plaatweg 15, 3202 LB Spijkenisse
Tijd: 14.00 – 19.00 uur
Prijs: gratis
Aanmelden: via deze link.

Voor meer informatie zie de website van Wageningen Universiteit.
Dit artikel afdrukken