Van Akke Hoekstra krijgen we een geval van door de VWA geautoriseerde al-dan-niet nep binnen. Over het volkoren meel van AH en die van een Duitse molen. Hoe oordeelt foodlog? Is AH's volkoren meel of ligt het aan Akke's onrekbare kwaliteitsbegrip?

Als trouw lezer van foodlog word een mens steeds wantrouwiger. Niks mis mee natuurlijk. Ik ben al jarenlang fervent broodbakker. Ik haal prima goedkoop meel uit. Duitsland, meel uit de molen en bij luie buien volkorenmeel uit de AH. Nu lijkt het volkorenmeel van de AH niet vagelijk op het Duitse of molenaars-volkoren. Sterker nog: het lijkt meer op bloem met hier en daar een zemeltje en vezeltje. Ik heb altijd gedacht dat wanneer op een pak vermeldt staat wat de inhoud is, ook die inhoud in dat pak zit. Bij de AH dus niet. Ik kon niet geloven dat dit mocht dus ik stuurde een mailtje naar de AH zelf (zij bezinnen zich nog steeds op hun antwoord) en naar de VWA.

Van de VWA kreeg ik het volgende antwoord: "Levensmiddelen moeten, volgens wettelijke regels, nauwkeurig worden aangeduid, met name bij de "ingrediëntendeclaratie". Door middel van deze aanduiding kan de consument zijn keuze maken.Op zich is volkorenmeel een niet-beschermde benaming, zoals bijna alle levensmiddelen. Onze organisatie let op de voedselveiligheid, niet op voedselkwaliteit. Kwaliteit is een zeer rekbaar begrip, wat door iedere consument anders wordt geïnterpreteerd".

Tja, dat betekent dus..... dat misleiding mag van onze overheid? Of zet ik het te zwaar aan?

Nou ja, ik wacht nog op de AH, maar vrees dat er geen antwoord meer komt. Ik ga wel weer volkoren bij de molen halen en aanlengen met bloem....
Scheelt al met al aardig in de kosten.


Dit artikel afdrukken