Als trouw lezer van foodlog word een mens steeds wantrouwiger. Niks mis mee natuurlijk. Ik ben al jarenlang fervent broodbakker. Ik haal prima goedkoop meel uit. Duitsland, meel uit de molen en bij luie buien volkorenmeel uit de AH. Nu lijkt het volkorenmeel van de AH niet vagelijk op het Duitse of molenaars-volkoren. Sterker nog: het lijkt meer op bloem met hier en daar een zemeltje en vezeltje. Ik heb altijd gedacht dat wanneer op een pak vermeldt staat wat de inhoud is, ook die inhoud in dat pak zit. Bij de AH dus niet. Ik kon niet geloven dat dit mocht dus ik stuurde een mailtje naar de AH zelf (zij bezinnen zich nog steeds op hun antwoord) en naar de VWA.
Van de VWA kreeg ik het volgende antwoord: "Levensmiddelen moeten, volgens wettelijke regels, nauwkeurig worden aangeduid, met name bij de "ingrediëntendeclaratie". Door middel van deze aanduiding kan de consument zijn keuze maken.
Tja, dat betekent dus..... dat misleiding mag van onze overheid? Of zet ik het te zwaar aan?
Nou ja, ik wacht nog op de AH, maar vrees dat er geen antwoord meer komt. Ik ga wel weer volkoren bij de molen halen en aanlengen met bloem....
Scheelt al met al aardig in de kosten.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 3 augustus krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 3 augustus krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Han, Gerst wordt wel gebrand en vervolgens aan brood toegevoegd om het bruiner te laten lijken. Maar goed, verder slaat het antwoord van de AH als een drol op een drumstick of zo.
@Akke Nog even terug naar je antwoord van AH klanten service. AH schrijft jouw dat de kleur van kleurmout komt. Lijkt me vreemd, want volgens de "Dikke Van Dale" ; Mout = Gerst dat is geweekt en is gekiemd om er vervolgens bier van te maken. (Han)De kieming brengt nl. de enzym werking opgang om het zetmeel om te zetten in suiker, dat kan worden omgezet in alcohol. Tot zover ben ik het woord branden en brood niet tegen gekomen.
Geestig dit! Ik bak elke week een volkoren brood, inmiddels zonder nadenken, met volkoren meel uit de biowinkel. Maar nu. In een vakantiehuisje, recent, het verzoek om brood van de vakantiegezellen. Bij gebrek aan iets anders AH volkoren meel gebruikt. Bizar spul: bloem waar iemand een paar handjes grove zemelen doorheen had gemengd. Groot en met scherpe randen, heel anders dan de 'losse' zemelen die ik wel een in een bakje yoghurt gooi ter darmprikkeling. Een gemeen vermoeden van mij, na het lezen van deze discussie: dit is bloem met een soort zemelen dat normaal weggeflikkerd wordt of in veevoer of weetikwat terecht komt, het taaiste stukje van de schil zeg maar. En dat al minstens 12 jaar, getuige Florine's observatie. En wat zit er in dat volkoren meel uit de biowinkel? En wat zit er in volkoren meel van een eerlijke molenaar? Dit vraagt om een uitgebreide testopstelling.
Het AH-vakantie-brood bleef in ieder geval een slappe, bleke derrie. Dus ook de bloem zelf was niet helemaal fris.
Toch klopt het antwoord van de VWA niet. De VWA heeft inderdaad niet de taak voedsel te beoordelen op kwaliteit. Wel heeft de VWA twee heel heldere wettelijke taken (1) in de gaten houden dat voedsel veilig is (lees dat we niet ziek worden), (2) consumenten mogen niet worden misleid.
Maar ook het antwoord van AH klopt niet. AH is in de juridische zin leverancier -veel handelaren beseffen dit niet- als leverancier ben je verantwoordelijk voor de producten die je verkoopt. Deze verantwoordelijkheid gaat over (a) het recept cq de inhoud, (b) de verpakking en wat er dus op de verpakking staat. Mocht AH zich verschuilen achter de producent dan klopt dit juridisch niet.
Nu ben ik bang dat het werkelijke probleem ligt bij het feit dat de inhoudelijke competenties bij zowel VWA als AH waarschijnlijk niet meer aanwezig zijn. VWA heeft de neiging om 'goedkope' tijdelijke controleurs in dienst te nemen; en AH tja wat zal ik hier over zeggen ........
Binnen ons bedrijf hebben we regelmatig discussie over (1) EU-normen, (2) normen die een ster-lab verzint en hanteert, (3) zg hygiene codes, (4) interpretaties van de VWA (denk aan de frequentie van bemonstering voor rauwmelksekazen, zie een recente KvW aflevering) en natuurlijk eigen richtlijnen en normen. Het is in de praktijk soms best lastig hoor ;-)
Nu moet ik eerlijk bekennen niet veel van brood af te weten (maar wel van sappen). Druivensap met bijvoorbeeld een 10% druivensap / 90% sinaasappelsap inhoud verkopen als druivensap is in mijn ogen consumentenmisleiding. Dit mag volgens onze wet niet! Nu moeten we ook beseffen dat de VWA niet zelfstandig als politieagent optreed; zonder een (aan)klacht over een specifiek product doen ze niets.
In essentie gaat dit bericht niet over VWA vs AH maar over de vraag in hoevere marketing (en misleiding) en verkoop en productie van voedsel niet teveel met elkaar zijn verweven.
Kijk, dat er goede redenen zijn om gen liters water over de oceaan heen en weer te vliegen en dat daarom water in Brazilië uit het sap wordt gehaald en hier er weer in wordt gedaan, ach.... het verdient geen schoonheidsprijs maar er valt wat voor te zeggen.
Ik vind dat het anders is in het geval van dit meel dat mij wordt verkocht als volkorenmeel maar waarvan ik betwijfel of het nou echt volkoren is.
Als consument moet je er van uit kunnen gaan dat hetgeen je koopt ook daadwerkelijk dat is waar je voor betaalt. Koop je druivensap en het blijkt een beetje druivensap te zijn maar aangelengd met heel veel appelsap, dan ben je als consument genept waar je bij staat.
Niet fijn.
Over de kwaliteit van het meel heb ik mijn twijfels, ik klaag bij de Keuringsdienst van Waren, krijg te horen dat zij niet over voedselkwaliteit gaan maar over voedselveiligheid.
Klaag ik bij de AH. Krijg ik te horen dat de Keuringsdienst van Waren de kwaliteit van de voeding in de gaten houdt...
En zo is het cirkeltje rond.
Ik heb het sterke vermoeden dat de Keuringsdienst pas in actie komt wanneer er mensen ziek of doodgaan van het meel van de AH.
Nou ben ik weliswaar kotsmisselijk van het gemanipuleer met voeding, maar dood ga ik niet van het meel van de AH.
Kortom: waarom is het zo dat je bij het kopen van goederen wel ervan verzekerd bent dat het product wat je koopt daadwerkelijk is en doet wat je ervan verwacht en waarom lijkt dat bij voeding opeens niet meer zo te zijn?
Als ik druivensap koop, wil ik druivensap, geen appelsap.
Koop ik volkorenmeel dan wil ik volkorenmeel.
Het leven is verbijsterend simpel.