Het grapje terzijde, is de voorkeur voor rode wijnen wel kenmerkend voor de Indiase wijndrinkers. Voor een deel, zegt Robinson in de Financial Times, is dat te danken aan het idee dat veel Indiërs hebben dat rode wijn gezond is. Dat is misschien niet helemaal in lijn met wat de Wereldgezondheidsorganisatie uitdraagt, maar wel iets waar de ontluikende Indiase wijnsector dankbaar gebruik van maakt.

Die ontluikende wijnsector kwam onlangs voor het eerst 'live' bij elkaar tijdens een exclusief diner, schrijft Robinson, die ook was uitgenodigd. Ieder van de 9 aanwezige grote wijnproducenten mocht zijn topwijn presenteren. Verrassing: van de 9 wijnen waren er 8 rood. De enige uitzondering was de rosé bubbel van het wijnhuis Chandon, maar dat maakt dan ook onderdeel uit van het LVMH-concern, net als het Franse Moët et Chandon.

2 centiliter per Indiër per jaar
India is een kleine wijnproducent. In 2022 produceerde het land 180.000 hectoliter wijn. Ter vergelijking: nummer 1 dat jaar, Italië, produceerde ruim 49.800.000 hectoliter, Nederland 10.000 hectoliter. De meest verbouwde wijnsoorten zijn Shiraz en Cabernet Sauvignon. Voor witte wijnen is Chenin Blanc de meest populaire druivensoort. Maar hoewel 75% van de Indiase wijnconsumptie lokale wijnen betreft, drinkt de rijke elite nog altijd bij voorkeur geïmporteerde, buitenlandse, wijnen. En dat ondanks een importheffing van 150%.

In sommige Indiase deelstaten is wijn (alcohol) drinken verboden. Het zal dan ook niemand verbazen dat de gemiddelde wijnconsumptie per hoofd van de Indiase bevolking niet meer is dan een schamele 2 centiliter per jaar. Maar goed ook, grapte een van de wijnprofessionals tijdens het diner, "als we allemaal wijn zouden drinken, zou er niets meer overblijven voor wie dan ook in de rest van de wereld". India heeft de grootste bevolking ter wereld.Het land telt op dit moment ongeveer 1,45 miljard inwoners, waarmee het het meest bevolkte land ter wereld is. China heeft een iets kleinere bevolking van ongeveer 1,42 miljard.

'1 sommelier op 1000 bartenders'
Reden genoeg voor marktonderzoeksbureau IWSR om India - ondanks de armoede waarin zoveel Indiërs leven - in een rapport over de vooruitzichten voor alcoholische dranken te noemen als het land met de grootste volumegroei vorig jaar en een van de weinige landen die naar verwachting in de toekomst zal groeien. En dus is er belangstelling voor het wijnvak, bijvoorbeeld als sommelier. Deze maand ging de Sommeliers Association of India van start, waar al een kleine 40 sommeliers-in-spé staan te trappelen om hun professionele sommelier-examens af te leggen. De eerste Master Sommelier, Kamal Malik, haalde zijn diploma in augustus. Van de sommeliers die Robinson ontmoette kreeg ze te horen dat er een schreeuwend tekort aan wijnsommeliers is. "Tegenover iedere wijnkelner staan wel 1.000 bartenders", klonk het. En dat gat zal niet snel gevuld worden, aangezien zelfs de tophoreca-opleidingen in het land pas alcohol mogen schenken aan mensen die ouder zijn dan 25 jaar. En dat zijn hun studenten niet.

Al met al is het geen wonder dat Australië, waar de wijnsector sinds een paar jaar kampt met strafheffingen van China, zijn ogen op India heeft gericht voor nieuwe exportmogelijkheden en in 2022 een handelsovereenkomst sloot. India is een snel groeiende markt die de wijnproducenten van de wereld, die zich zorgen maken over de krimpende verkoop elders, reden geeft om hoopvol te zijn.
Dit artikel afdrukken