Behalve hout, rubber, vruchten en papier kunnen bomen ook alcohol produceren, schrijft de European Supermarkt Magazine. Wetenschappers van het Japanse Forestry and Forest Products Research Institute (FFPRI) hebben een methode ontwikkeld om hout te fermenteren tot alcohol, zonder verhitting of chemicaliën. Onderzoeker Yuichiro Otsuka van het instituut legt het procedé uit. Uit verpulverd hout, gemengd met gist, een enzym en water ontstaat in 10 dagen een drankje dat lijkt op in houten vaten gerijpt alcohol. Het is het resultaat van een rottingsproces.

De FFPRI gebruikt bomen die al voor de bereiding van voedsel worden gebruikt. Zo rijpt bijvoorbeeld saké in vaten van cederhout, eetstokjes worden gemaakt van berk en de rook van schilfers van Japanse prunus geeft smaak aan vlees. Een stuk ceder van 4 kilo levert bijna 4 liter vocht op met 15% alcohol.
Otsuka droomt van sierkers-alcohol. Die moet gedronken worden tijdens Hanami, het jaarlijkse feest van de bloesemende sierkersen; Japanners drinken daar graag een flinke slok bij.
ESM - Alcoholic Beverages From Trees? Japanese Scientists Make Discovery | ESM Magazine
  • Deel
Druk af