Volgens Alders toont de maatschappelijke discussie die hij leidde aan, dat mensen zich meer zorgen over maken landschappelijk inpassing, milieu, volksgezondheid en dierenwelzijn dan over de maat van een megastal. Burgers en boeren kunnen er samen uitkomen, stelt hij vast. De overheid moet tot heldere keuzen komen. Die wil nu zowel vrije uitloop als minder ammoniakuitstoot. Alders: 'Dat gaat niet samen. Daarom moet de overheid keuzes maken'.

Boerenvoorman Siem-Jan Schenk neemt alvast een voorschot op die keuzen en zegt in Nieuwe Oogst: "Eerst was het 'groot is fout, klein is goed', nu kunnen we discussiëren over de voorwaarden waaronder schaalvergroting is toegestaan".

Het wetenschappelijk bureau van de Partij van de Dieren, de Pierson Foundation, heeft onderzoek laten uitvoeren naar representativiteit van 'Alders'. De Foundation constateerde dat negentig procent van Nederland nooit van de maatschappelijke discussie over megastallen heeft gehoord. Slechts drie procent gaf aan te hebben geweten waar en wanneer zij hun stem in het debat hadden kunnen laten horen. Drieënzestig procent van de respondenten gaf tevens aan wel degelijk te hebben willen meediscussiëren als zij daarvan geweten hadden. Zevenenvijftig procent gaf aan het belangrijk te vinden dat het hele Nederlandse volk zijn mening had kunnen geven.

Het wetenschappelijk bureau wijt de geringe kennis over deelname aan de dialoog aan de magere opzet ervan. De brede maatschappelijke discussie over kernenergie in de jaren tachtig van de vorige eeuw kende 2000 publieksbijeenkomsten. Tevens werd destijds een publicatie verspreid met een oplage van 1,1 miljoen exemplaren. De dialoog over megastallen komt er wat het bureau betreft karig af met zes burgerpanels, een werkconferentie en een internetdiscussie.

Op de foto: Hans Alders afgelopen vrijdag geflankeerd door Wakker Dier Miss Piggy's die nog steeds aanleiding tot protest zien. Net als Milieudefensie pleit Wakker Dier voor een verbod op megastallen. Biede organisaties willen nu politiek doorpakken op het punt dat Alders nou juist van tafel speelt. Zij willen dat mega wel een maat krijgt die niet bereikt mag worden.

Bronnen: Nieuwe Oogst (24/9/2010, p. 23) en Nicolaas Pierson Foundation
Dit artikel afdrukken