image

In het debat dat gisteren in de Kamer plaatsvond over diertransporten, is een GPS-signaal de bliksemafleider gebleken. Iedereen weer tevreden en rustig naar bed?

Toch niet. De Telegraaf schrijft er als volgt over: SP vindt het hoog tijd dat een commissie van wijzen zich gaat bezighouden met een „totale herbezinning op veetransporten”. Het gesleep met slachtdieren moet stoppen, vinden PvdD, SP, GL en Partij voor de Vrijheid. Zij willen dat slachtvee niet langer wordt uitgevoerd, maar dat de dieren hier worden geslacht waarna karkassen en vlees kunnen worden geëxporteerd. Verburg ziet daar geen heil in maar beloofde wel met haar Europese collega's te gaan praten over dieren die nu naar bijvoorbeeld Frankrijk worden vervoerd en daar worden geslacht zodat het vlees een Frans label krijgt.

Zouden deze politici begrijpen dat Nederland (naast Denemarken) Europees kampioen biggen-maken is? Die kunnen niet geslacht worden. Die moeten gemest worden. En dat kan niet hier, want het gaat om 4,5 miljoen noodzakelijk te exporteren jonge dieren waarvoor we hier bij lange na de mestquota (€ 28 per kuub en die is zo vol gescheten) niet hebben.

Zouden ze niet goed gekeken hebben naar de toch overduidelijke beelden van Varkens in Nood van afgelopen juli? Dat waren ook al dode biggen, geen slachtvarkens.
Als ze het menen én op de hoogte zijn, zetten ze dus zonder het te zeggen een streep door Nederland biggenland. Daar is een groot deel van onze varkenseconomie op gebouwd. Met biggen kun je veel dieren produceren bij beperkte mest- en dierquota.

O ja, wie gaat de GPS betalen? De boer die het spel heel goed snapt, maar niks meer kan doen en het water zich boven zijn hoofd ziet sluiten.

Wees toch eerlijk en dus duidelijk over je bedoelingen, daar aan de linkerkant met nb de populistische Geert W. achterop.
Dit artikel afdrukken