image

Nick Trachet maakte me vanmorgen attent op het Internationale Jaar van de Aardappel, dat in oktober vorig jaar door de FAO alvast voor 2008 werd geïntroduceerd (ik had het in ieder geval gemist).

Daar hebben ze goede redenen voor: The celebration of the International Year of the Potato (IYP) will raise awareness of the importance of the potato - and of agriculture in general - in addressing issues of global concern, including hunger, poverty and threats to the environment.

Een aardappel heeft een beperkte ecologische voetafdruk. Het gewas gebruikt weinig water, is voedzaam en vitamine C-rijk, heeft een goede vetzurensamenstelling en bevat een relatief hoog aandeel eitwitten. Bovendien groeit het ook nog eens op een heleboel plekken. Een mirakeltje van efficiency en goedheid dus om de groeiende wereldbevolking te voeden en van de honger af te helpen. Het zou tevens een goed substituut kunnen zijn voor rijst (een waterslurpend gewas) en andere granen. Wellicht zelfs voor mais - een diervoeder dat nogal dorstig is en via de toch al onhandige voerconversie van dierlijk voedsel al helemaal niet als milieuvriendelijk kan gelden.
Bij al die substituties gaan we maar even voorbij aan tradities en gewoonten ...

Toch is er een vuiltje aan de lucht: al die carbs. Aardappelen zijn koolhydraatrijke producten die volgens sommige dietisten én biochemisch geschoolde wetenschappers ons systeem ontwrichten. We zouden niet geëvolueerd zijn voor een dieet dat in hoge mate bestaat uit koolhydraten.

Het wordt dus een boeiend jaar: dat van de trade off tussen milieu-belangen, honger, tradities en gezondheid. En natuurlijk van alle discussies en onzekerheden daaromtrent.

Persoonlijk eet ik ze graag: kleintjes gepoft in de schil (in de magnetron, what the heck!) of in de oven gebakken als 'pommes boulangères.' Beide hypergemaksproducten op basis van onbewerkte aardappelen. Ze zouden zomaar kunnen bijdragen aan een hogere verse groenten-consumptie en de onlangs voorgestelde subsidies daarvoor overbodig maken. Tsjonge, het wordt echt een ingewikkeld pieperjaar ;-)
Dit artikel afdrukken