De levensmiddelengroothandelaar Jürgen Würth adviseert kopers van het kaasje, Petite Fleur Kräuter (Keiems bloempje met kruiden), het weg te gooien of terug te brengen naar de winkel. Een besmetting met de bacterie kan ‘Durchfall und Bauchkrämpfen’ veroorzaken, diarree en buikkrampen, aldus het persbericht van de importeur.

E. colibesmetting is een van de meest voorkomende problemen met bacteriën in voedingsmiddelen. De alertheid in Duitsland is begrijpelijk. In 2011 overleden in Noord-Duitsland 53 personen en werden er 4.000 ziek na een besmetting van fenegriekzaad uit Egypte. Het duurde maanden voordat de bron van de besmetting was gevonden. Toen betrof het de variant EHEC (enterohemorragische E. coli), die ongeveer dezelfde ziekteverschijnselen veroorzaakt: (bloederige) diarree en ernstige schade aan de nieren als het hemolytisch uremisch syndroom (HUS) optreedt.

Besmetting met E. coli komt veel voor, maar niet alle varianten leiden tot klachten. Bronnen zijn, volgens het RIVM, onvoldoende verhit vlees, ongepasteuriseerde melk, besmette mest, oppervlaktewater, diverse soorten sla en salades, radijsjes, ongepasteuriseerde vruchtensap of ongekoelde sandwiches.

In 2017 was er een zeer grote uitbraak van E. coli door besmette sla in de Verenigde Staten. Antibiotica helpen niet en verergeren de vergiftiging alleen maar. Er bestaat geen vaccin tegen E.colibesmetting.
Dit artikel afdrukken