Wat een genot is het dan ook te lezen dat ruimtevaarttechniek wordt gebruik om feilloos de kwaliteit van Spaanse Jamons te bepalen.
Meettechnieken die werden ontwikkeld om de opwaartse vochtstuwing van astronauten tijdens ruimtevluchten te monitoren, blijken perfect geschikt om te meten of een ham de naam 'jamon' verdient. Gedroogde hammenmaker Espuna gebruikt de techniek nu een tijdje en zag zijn winst met 3% toenemen. Kennelijk gaat het er beter van verkopen, want het bedrijf zegt dat zijn hammen er minder duur van worden.
Ik raak er totaal opgewonden van: high tech nieuws over ambachtelijke hammen op de site van de European Space Agency!
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 3 augustus krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 3 augustus krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Vorige week was ik in Zeeland waar werd gedemonstreerd hoe remote sensing en GPS-techniek kan worden gebruikt om per perceel nauwkeurig in kaart te brengen wat de behoefte aan stikstof, water, etc. is. Met behulp van deze informatie kan een boer zijn machines instrueren om op iets zandiger delen van zijn perceel wat verder uit elkaar te zaaien, om meer of minder kunstmest te geven en de watergift aan te passen. Het vakmanschap van vroeger (de boer kende al zijn grond op zijn duimpje) wordt ook hier overgenomen door technologie, waarmee hetzelfde resultaat wordt bereikt. Voor meer info kijk op Basfood of in het Nederlands op MijnAkker.nl.