Het woord ambacht is hier berucht. Romantici denken dat het wordt uitgeoefend door oude mannen en vrouwen met verweerde gezichten en knokige handen in schattige schuurtjes. Onzin natuurlijk, want ambacht is vakmanschap. Reclamejongens en -meisjes vinden dat je het overal op kunt plakken want je moet toch een argument hebben om iets te verkopen. Dat wereld is al zo saai, vinden ze.

Wat een genot is het dan ook te lezen dat ruimtevaarttechniek wordt gebruik om feilloos de kwaliteit van Spaanse Jamons te bepalen.

Meettechnieken die werden ontwikkeld om de opwaartse vochtstuwing van astronauten tijdens ruimtevluchten te monitoren, blijken perfect geschikt om te meten of een ham de naam 'jamon' verdient. Gedroogde hammenmaker Espuna gebruikt de techniek nu een tijdje en zag zijn winst met 3% toenemen. Kennelijk gaat het er beter van verkopen, want het bedrijf zegt dat zijn hammen er minder duur van worden.Kijk even hoe onverbloemd trots Espuna sowieso is op de techniek die het bedrijf in huis heeft. Wij hebben Stegeman die boerenmetworst maakt en dat ramsjproduct een 'ambachtelijke uitstraling' meegeeft.

Ik raak er totaal opgewonden van: high tech nieuws over ambachtelijke hammen op de site van de European Space Agency!
Dit artikel afdrukken