Is dit een echte of een imitatie-croissant? Dat maakt in Frankrijk nogal wat wat uit.

Terwijl hier heftig gedebatteerd werd over ambachtelijkheid, kreeg ik een artikel over een Franse croissantenrel. Ambacht blijkt wel degelijk verschil te maken. Ambachtelijke croissants bevatten nl. minder transvet.

Dat viel te lezen in de Marianne van eind april. Het probleem zat 'm erin dat McDonald's Hamburgers straks niet naar het hoge BTW-tarief van 19,6% gaan, maar lekker op 5,5% blijven. Jazeker, want de Fransen pakken aan als ze aanpakken. Daar geen Ik Kies Bewust-logo's maar meteen een echte vettax via de BTW. Goed en fout zie je daar straks aan de prijs, niet aan het labeltje. Gevolg is alleen dat de good old croissant verdwijnt. Ze zijn nl. nogal bewerkelijk en dus duur om met de hand te maken. Industriële zijn stukken goedkoper. Aangezien ook een Fransman liever niet teveel betaalt, koopt het overgrote deel van de 'warme' bakkers imitatie-croissants in. Zo uit de fabriek. Om ze lekker lang houdbaar te maken, krijgen ze een stoot transvetten mee. Die bederven immers niet, maar behoren wel tot de allerfoutste vetten. Daarom dreigen alle croissants nu in het hoge tarief te verwijnen.Maar ... de ambachtelijke, die worden gemaakt voor directe consumptie, blijken van een helemaal niet zo ongezonde vetsamenstelling.

Wat nu? De ambachtelijke croissant vrijstellen? Fraude en hoon zal het lot van de overheid zijn. Lastig dus, want een eetmonument zou zomaar kunnen uitsterven.

Maar je ziet: ambacht maakt uit. Hoewel ... waarom zou er geen dagverse croissant uit de fabriek mogelijk zijn? Dan was er helemaal geen probleem geweest, Zou het niet domweg om kwaliteit draaien?
Dit artikel afdrukken