Voor de Amerikaanse zender ABC maakte de inmiddels overleden TV-journalist Peter Jennings in 2004 een documentaire op basis van interviews over de vermeende steun van de Amerikaanse overheid aan de voedingsindustrie via de landbouwsector. De industrie zou worden voorzien van goedkope grondstof (granen, m.n. mais, en plantaardige olie) om niet-verzadigende en bovendien hoog-calorische voeding te maken. Met obesitas II, hartinfarcten en kankers als gevolg.



De interviews blijken sinds augustus online te staan op Youtube.com. Anti-voedingsindustrie hoogleraar Marion Nestle schrijft naar aanleiding van deze nieuwe release op haar blog dat ze Jennings mist. Bij zijn dood in 2005 kreeg Jennings alle lof toegezwaaid voor zijn werk als journalist door president Bush.

Ik had de documentaire nog nooit gezien. Het is boeiend materiaal door de mensen uit 'het andere kamp' die Jennings voor de camera heeft weten te krijgen. De vraag dringt zich onvermijdelijk op: schuld of alleen maar financiele industriepolitiek met een vervelend bij-effect?
De conclusie mag je zelf trekken, maar ligt er ook wel dik bovenop. Vermoedelijk al even onvermijdelijk, zoals sommige interview-partners van die 'andere' kant voor de camera toegeven.

Hier vind je de hele serie van 5 youtube-filmpjes. Het lijkt een hele zit. Maar schijn bedriegt. Het is zulke boeiende TV dat het zo voorbij is.

Dank aan Brigitte Lombert, want ik had ze gemist.
Dit artikel afdrukken