Veel Amerikanen weten niet op welke temperatuur ze hun voedsel moeten bereiden om voedselveiligheidsrisico's uit te sluiten. Het onderwerp staat in de schijnwerpers sinds in de VS koeien besmet bleken met het vogelgriepvirus H5N1 en in de melk hoge virusloads werden aangetroffen. Pasteuriseren schakelt het virus uit. Maar doe je dat bij vlees?
Wie weet eigenlijk wat pasteurisatie is en hoe heet de melk daarvoor verhit wordt? De vraag is relevant sinds het Amerikaanse ministerie van Landbouw in maart de aanwezigheid van het H5N1-vogelgriepvirus in koeien en koemelk meldde. De Amerikaanse gezondheidsinstanties waren er als de kippen bij om te benadrukken dat het virus in gepasteuriseerde melk niet meer voorkomt, en inmiddels adviseert ook de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) alleen gepasteuriseerde melk te drinken om het risico op besmetting met vogelgriep te minimaliseren.

Pasteurisatie betekent dat rauwe melk minstens 16 seconden verhit wordt op een temperatuur van 74 graden Celsius.

Vlees
De vogelgriepuitbraak onder koeien leidde tot meer onrust: hoe zit het met vlees en eieren van besmette dieren? Hoewel er nog geen gevallen van besmetting door het eten van besmet vlees bekend zijn, blijft het risico aanwezig als vlees niet goed wordt bereid, waarschuwen de Centers for Disease Control and Prevention (CDC).

Bij die bereiding gaat het namelijk nog weleens mis, toonde een survey van het Annenberg Public Policy Center onder 1.500 Amerikanen aan. Meer dan de helft (51%) van de ondervraagden weet niet welke temperatuur het virus elimineert. Slechts 38% weet dat je gevogelte moet verhitten tot ten minste 74 graden Celsius om bacteriën en virussen, waaronder H5N1, te doden. Ook bij andere vleessoorten is de kennis gebrekkig: slechts 29% weet dat je gemalen rundvlees (gehakt, hamburgers) moet verhitten tot ten minste 74 graden Celsius, en slechts 21% weet dat je biefstuk moet verhitten tot 63 graden Celsius en daarna 3 minuten moet laten ‘rusten’.

Thermometers
Bovendien gebruikt slechts 27% van de ondervraagden regelmatig een thermometer om te controleren of hun vlees, gevogelte of vis volledig gegaard is op de juiste temperatuur. Een vergelijkbaar percentage (29%) geeft aan ‘nooit’ een thermometer te gebruiken, 20% doet dit 'zelden' en 20% ‘soms’.

Rauwe melk
De survey onderzocht ook de consumptie van rauwe melk. Hoewel slechts 3% van de respondenten aangaf in het afgelopen jaar rauwe melk te hebben gedronken, wist slechts 54% dat rauwe melk drinken niet veilig is, ondanks de waarschuwing van de WHO. Het CDC stelt dat rauwe melk mensen kan blootstellen aan schadelijke bacteriën en virussen zoals Campylobacter, Cryptosporidium, E. coli, Listeria, Brucella en Salmonella. Zo leidde een ernstige salmonella-uitbraak door rauwe melk vorig jaar nog tot 171 zieken en 22 ziekenhuisopnames.

Gezien deze alarmerende resultaten roepen de onderzoekers gezondheidsorganisaties op consumenten beter te informeren over de voedselveiligheid, inclusief het gebruik van de juiste temperatuur en bereidingsmethode. Maar ja, wie van ons heeft een vleesthermometer in de la liggen?