Tijdens het symposium komt aan de orde hoe de ontwikkeling van kooktechnieken, vaardigheden en instrumenten onze huidige voedselcultuur hebben gevormd. Dit sluit nauw aan bij hernieuwde interesses in traditioneel koken, fermenteren, sous-vide en moleculair koken. Sinds de prehistorie gebruikt de mens instrumenten als vuur, maalstenen en messen om van rauwe ingrediënten eetbaar voedsel te maken. Antropologen als Claude Lévi-Strauss en Richard Wrangham suggereren dat de techniek van het koken datgene is wat ons onderscheidt van apen. Deze ontwikkeling in kooktechnieken, zo beweren zij, markeert de transformatie van de mens van (rauwe) natuur in (gekookte) cultuur.

Het Amsterdam Symposium on the History of Food is een samenwerking van Bijzondere Collecties UvA , Amsterdam School for Culture and History, Universiteit van Amsterdam en Social & Cultural Food Studies van de Vrije Universiteit Brussel.

Programma
Keynote speaker is Ruth Oldenziel. Zij promoveerde aan de Universiteit van Yale en is hoogleraar aan de Universiteit van Eindhoven. Zij is expert op het gebied van technische historie van de Verenigde Staten en Europa. Het symposium bestaat uit vier panels met de volgende onderwerpen: Culinary Identity Formation, Food technologies and practise : an archaeological approach, Cooking tools: usage and interpretation, en tot slot Re-interpretation of technology.

Meer informatie over het symposium vind je op deze site.

Wanneer: vrijdag 15 en zaterdag 16 januari
Locatie: Aula van de Universiteit van Amsterdam, Singel 411, 1012 XM Amsterdam
Kosten :€40 (€25 euro voor studenten of vrienden van Bijzondere Collecties UvA)

Aanmelden voor dit symposium kan via deze link.

Fotocredits: Bijzondere Collecties UvA
Dit artikel afdrukken