Vorige week moest ik even naar Houten. Ik nam de provinciale weg van Utrecht naar Bunnik. Ik deed het met de auto maar had het net zo goed met de fiets kunnen doen. Op de weg naar Bunnik sla ik af bij Vechten, een piepklein dorpje met vier huizen. Ik kan me vergissen. Misschien zijn het er wel vijf, maar niet veel meer. Ben je die paar huizen voorbij, dan beland je via een tunnel onder de snelweg door in boerengebied. Er is fruitteelt, melkveehouderij, varkenshouderij, kippenhouderij en er staat hier en daar een notenboom.

Langs de weg staan bordjes. Op het ene staat meer dan het andere. Sommige zeggen: 'Appels te koop'. Op andere staat: 'Appels en peren te koop'. Er zijn er ook waarop te lezen valt: 'verse eieren'. De eieren staan zelfs al klaar. Je kunt ze zo meenemen. De boer vertrouwt erop dat je wat geld in de bus doet. Boeren doe-het-zelf bediening zonder kassa dus. Er zijn er ook die veel-(niet-alles)-inéén verkopen. Bij zo'n boer stopte ik. Ik kocht er twee soorten appels, peren, aardappelen, 10 eieren en een kilo verse walnoten. Die laatste koop je nergens. Geen super of groenteboer die ze heeft.

Je rekent af tegen crisisprijzen, maar de boer is blij. De appels en peren gaan voor één euro. De aardappelen kosten weinig. De eieren 12,5 cent per stuk en de noten kosten € 1,50 per pond. In Frankrijk betaal ik er € 3 en soms zelf € 4 voor; gewoon langs de weg. Alleen al voor die verse boerennoten met hun hele specifieke 'groenige' smaak zou ik dus omrijden. De prijs maakt me nauwelijks uit, want ze zijn uniek en ik ben er dol op.

Dom dus van die boer, want ik draai hem een poot uit door zo weinig te betalen. Maar hij is blij. Voor z'n appels, peren en eieren krijgt hij meer dan de handelaar die ze uiteindelijk bij Jumbo of de Lidl brengt hem ervoor ooit zal geven. Zo zijn we dus allebei blij. Ik met m'n onbetaalbare maar goedkope noten en verdere koopjes toe. En de boer omdat hij me lijmt met die noten en een lange neus kan rekken naar die handelaar. Als je iemand zo een poot uit kunt draaien voel je je zielsgelukig.

Ga dus maar eens zoeken naar die boerenwalnoten. Als je ze niet kunt vinden kun je altijd nog spotgoedkoop fruit kopen. Als u het allemaal gaat doen weet ik zeker dat er binnenkort bij alle boeren ook groenten, kaas, kip, verse melk en vlees te koop is. Die lenen ze nl. bij elkaar om het u makkelijk en goedkoop te kunnen maken.

Kom op, maak die boeren gek. Op de fiets is het nog gezond ook.


Dit artikel afdrukken