Het Duitse vrouwenblad Brigitte heeft een Ökospezial als bijlage deze maand, waarin tal van tips hoe de consumenten met kleine stapjes hun ekologische voetstap kunnen verminderen. Leuk voor het milieu enzo. Op pagina 4 en 5 tips en weetjes, die ook met voeding te maken hebben.

De CO2-footprint van Europese appels neemt in de loop van de winter alleen maar toe. In het voorjaar is die bijna net zo groot als de NieuwZeelandse importappelen, omdat de eigen appels dan al maanden in het koelhuis liggen opgeslagen.
Hetzelfde geldt voor groente: sla en tomaten hebben in de winter een betere CO2 balans, wanneer ze uit Spanje en niet uit de verwarmde kassen in noordelijke Europese streken komen. Nog beter: alleen seizoensgroen kopen.
En wat betreft kaas: Wist u dat? Kaas is een echte klimaatkiller. Koeien zijn namelijk herkauwers, die voortdurend methaan uitstoten en per kilo kaas wordt zoveel broeikasgas geproduceerd als een vette BMW over een afstand van ongeveer 70 kilometer de lucht in puft. Buitengewoon veel energie hebben harde kazen nodig, vanwege de maandenlange rijping. Dus bij de volgende aankoop misschien maar eens de oude Goudse en Co overslaan. Ekobalans dan nog steeds zo'n 65 kilometer.
Dit artikel afdrukken