image

Het opinieweekblad The Economist zit in zijn maag met CO2-vermelding op supermarktproducten, zo blijkt uit het laatste nummer. Het blad twijfelt niet zozeer over het nut van beperking van CO2-uitstoot, er wordt regelmatig een CO2-belasting in bepleit, maar wel aan de mogelijkheid van een werkbaar label. Waar het ook niet perse tegen is. In het Verenigd Koninkrijk is voor de ontwikkeling van zo'n label de Carbon Trust opgericht. De vermelding gaat verder dan foodmiles, het gaat om de "carbon footprint", het totaal aan CO2 dat bij de productie, verpakking en distributie wordt uitgestoten. Maar om dit in de praktijk mogelijk te maken en duizenden producten van een CO-2-sticker te kunnen voorzien, is een vereenvoudiging noodzakelijk. De CO2 die bij de bouw van een fabriek is verbruikt of de CO2 van forenzende arbeiders wordt buiten beschouwing gelaten. Maar ook het energieverbruik om producten in de supermarkt te koelen of te belichten wordt buiten beschouwing gelaten (ook de natuursuper bij mij om de hoek heeft open koelmeubels).

Dan is er nog het probleem dat veel energie pas verbruikt wordt nadat het product is gekocht. Voor shampoo telt het aantal minuten onder de douche meer dan het vervoer per truck. Voor het koken van aardappels is het wel of niet afsluiten van de pan een wezenlijke factor, maar ook dit kan uiteraard niet worden meegenomen in het label.

De uitstoot van broeikasgassen in de landbouw (ook methaan etc. wordt verrekend bij dit label) is ook nog eens zeer moeilijk te meten. Wetenschappelijk is niet alles onomstoten. Uit onderzoek bleek bijvoorbeeld dat biologische landbouw meer CO2-uitstoot heeft dan conventionele, waarop de biologische lobby de gebruikte modellen in twijfel trok.

De conclusie van The Economist is dat oplossen van deze onenigheid de eerste stap is die gezet zal moeten worden. Wetenschappers, retailers, boeren en belangengroeperingen moeten door een deur met elkaar. Anders zal de consument straks niet in staat zijn "appels met appels te vergelijken".

Bron: The Economist
Dit artikel afdrukken