image

In Schotse B&B's krijg je zonder uitzondering een "full Scottish breakfast" aangeboden. Het bestaat altijd uit gebakken worstjes, gebakken bacon, gebakken ei, toast met boter en in het vet van de bacon en worst half opgewarmde halve tomaat. Vaak krijg je daar nog gebakken bonen, gebakken champignons en hash browns bij. En een glaasje vruchtennectar en iets wat koffie heet. Je kan de boel nog lekkerder maken met HP Brown Sauce (de Nederlandse saus waar Jamie Oliver nog steeds niet buiten kan).

Schotten schijnen het zelf allang niet meer te eten. Desondanks hebben ze een van de hoogste percentage hartpatiënten van het Westen. Een gouden kans voor de visindustrie. Eerder deze maand, op het congres Aquaculture Today 2007 in Edinburgh (The UK’s leading conference for the aquaculture industry, attracting world class speakersto a world class city) vertelde Professor Michael Crawford van het Institute of Brain Chemistry and Human Nutrition, dat dat nog niet zo was in de 19e eeuw, toen haring en zalm nog overal veel gegeten werden. Door daar mee te stoppen en eind 19e eeuw op bovenstaand ontbijt over te stappen, zou de geestelijke en lichamelijke gezondheid met sprongen achteruit gegaan zijn. Crawford had overigens geen hartziektecijfers voor de 19e eeuw.

Tekenend: het boek "Scottish Fish Recipes " uit 2001 is maar 36 pagina's dik.

Crawford's tekst is een goede boodschap op een viscongres. Waarschijnlijk was hij ook juist daarom uitgenodigd, want hij propageert al jaren een visdieet. De Australische visindustrie, ook aanwezig, klapte desondanks luid en lang voor de professor, en vertelde daarbij dat ze in dit verband een informatiesite hebben gemaakt, waarin alle voordelen van zee-eten nog eens netjes op een rijtje worden gezet: "In recent years, the importance of fish in the diet has extended from its image as a cornerstone of a healthy diet, to more specialised roles in disease prevention." Vis gaat als functional food de schotten redden. En de Australische visindustrie.
Dit artikel afdrukken