Voeding krijgt steeds meer aandacht in de spreekkamer. Wereldwijd is er een sterke toename van welvaartsziekten, waar voeding een belangrijk aandeel in heeft. Kwaliteit van leven daalt en de zorg wordt onbetaalbaar. Als iets door voeding en/of en leefstijl ontstaan is, kan het daarmee veelal ook omgekeerd worden. Het 4e Arts en Voeding Congres gaat hierover. Kernvraag: Is verzadigd vet niet meer de boosdoener bij hart- en vaatziekten?

Voeding en het hart
Volgens de internationale topspreker Dariush Mozaffarian, cardioloog, epidemioloog en Public Health Researcher aan Harvard School of Public Health, gaat het veel meer om de kwaliteit, oorsprong en bewerking van vetten en de calorie in het algemeen. Hij noemt de effecten van de moderne bewerkte voeding, met juist veel ‘lege’ calorieën, dusdanig groot dat onze gezondheid in gevaar is. Hij zal tijdens de dag twee inspirerende bijdragen leveren over het waarom en zijn bevindingen uit onderzoek.

Daarnaast zijn er toonaangevende wetenschappers uit eigen land, waaronder Leonard Hofstra (Maastricht UMC), Hanno Pijl (LUMC, lid Gezondheidsraad), Angela Maas (Radboud UMC Nijmegen), Jaap Seidell (VUMC, lid Gezondheidsraad) en Renger Witkamp (Wageningen Universiteit). Ook zij geven hun visie op voeding en het effect van voeding als medicijn.

Meer informatie
Het congres wordt gehouden in het Leids Universiteit Medisch Centrum in gebouw 3, Hippocratespad 21 te Leiden. Een kaartje voor een basisarts in opleiding kost € 225,00 en voor ieder ander € 295,00.
Kijk voor meer informatie over het programma en het congres op de website van het congres.
Aanmelding via deze link.

Stichting Voeding Leeft
Het onafhankelijke congres wordt dit jaar voor het eerst georganiseerd in samenwerking met Boerhaave Nascholing. Het 4e Arts en Voeding Congres is een initiatief van Stichting Voeding Leeft, een onafhankelijke stichting en netwerkorganisatie van professionals rondom voeding en zorg. Het doel is leefstijlinnovaties rondom ziektes te ontwikkelen die uiteindelijk door het zorgveld worden overgenomen. Hiertoe tracht de Stichting zorgprofessionals en stakeholders te inspireren, te activeren en krachten te bundelen. De stichting werkt nauw samen met de overheid, zorgverzekeraars, bedrijven en scholen.

Fotocredits: ‘Stethoscope + Sphygmomanometer (Blood Pressure Cuff)’ Lucas Hayas
Dit artikel afdrukken