Cadeautje
De manier waarop het bosje asperges is weergegeven doet een beetje denken aan de wijze waarop de Hollandse meesters in de 17e eeuw hun stillevens in kleuren en vormgaven. Een wat donkere achtergrond, met het oplichtende wit van de asperges dat de aandacht trekt.
Juist in die jaren 80 van de 19e eeuw, wat de laatste jaren van zijn leven blijken te worden, gaat Manet zich meer en meer toeleggen op kleine stillevens, die een enkel onderwerp weergeven. Hij wil tot de essentie ervan raken. Het zijn vaak cadeautjes voor vrienden en vriendinnen. Vaak hebben ze een wat poëtischer karakter dan deze asperges, zoals de viooltjes die hij aan zijn schoonzus en collega Berthe Morisot schonk.
Uit de kas
Al vanaf de Romeinse tijd worden asperges gekweekt, zowel witte als groene. Toen al was de kunst van het ophogen van de aarde rond de planten al bekend.
Copyright Lizet Kruyff 2004-2009
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 3 augustus krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 3 augustus krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Mmmm. Klinkt lekker. Daar moet toch een koemelkvrije versie van te bedenken zijn. Ik ga maar eens experimenteren.
Niet meteen voor jou Lizet. Een echte beurre blanc, licht gearomatiseerd met dragon en dat over de asperges.... Puur geluk!
Klopt. Ik zit me steeds af te vragen of ze op een bos dragon liggen. Dat vind ik moeilijk te herkennen. Asperges met dragonsaus. Is dat wat?
Je zou denken dat E. Manet een beetje kleurendoof was, maar de varieteit asperges op dit doek zijn naar alle waarschijnlijkheid de "Violets". De kop en de steel hebben een wat paarsachtige kleur. Deze kleur verdwijnt echter bij het koken...