In de Ondertussen van donderdag 31 oktober vallen mij deze berichten op:

- Pech voor de dönerzaken in de Duitse stad Weimar. Een broodje döner moet in hun stad voortaan 'broodje met vlees van het spit' heten (RTL). Uitbaters van kebabzaken zijn tienduizenden euro's kwijt aan het aanpassen van hun menukaarten, folders en vitrines. De reden? In 1988 besloot de Duitse Voedsel- en Warenautoriteit dat döner alleen döner mag heten als er uitsluitend schapen- of rundvlees in zit. Zout, eieren, olie, uien, melk en yoghurt zijn verboden. Er is nooit op gehandhaafd. Tot nu, in Weimar dus. De Duitse consumentenbond steunt de harde lijn van de gemeente-ambtenaren.

- In 7 van de 10 puffers tegen astma die de Britse gezondheidsdienst NHS voorschrijft, zit het broeikasgas hydrofluoralkaan. De 50 miljoen puffers die artsen in 2017 voorschreven, zijn goed voor 3,9% van de totale CO2-uitstoot van de NHS, berekenden Britse wetenschappers (CNN). Zouden artsen zelfs maar 1 op de 10 van deze puffers vervangen door een milieuvriendelijker exemplaar, dan zou dat het equivalent van 180.000 autoritten van Londen naar Edinburgh aan CO2-uitstoot besparen (BBC). Iedere individuele patiënt die besluit te switchen, doet net zoveel voor het klimaat als iemand die geen vlees meer eet. Maar, waarschuwen artsen in alle toonaarden: stap niet op eigen houtje over naar een ander medicijn en voel je vooral niet schuldig als je toch een puffer gebruikt en breng je lege puffers netjes terug naar de apotheek.

- Decennialang vonden Amerikanen spruitjes niet te kanen. Te bitter. Maar dankzij de inspanningen van Nederlandse zaadveredelingsbedrijven sinds de jaren '90 is het bitter uit de meeste spruitjes verdwenen. In Europa aten we al die tijd gewoon rustig onze spruitjes, maar in de Verenigde Staten ontstond een jaar of 5 geleden dankzij een aantal chefs-met-spruitenlef een ware spruitjesrenaissance. Het spruitenareaal is in tien jaar verviervoudigd. Zelfs de prijzen stegen harder dan de toegenomen productie; een unicum. (NPR)

In de Volkskrant beschrijft columnist Sheila Sitalsingh 'hoe Maxime Verhagen vol overgave de dupe staat te wezen op het Malieveld'. Haar viel op dat bij het bouwersprotest in de oranje hesjes nogal wat bestuurders een ommezwaai gemaakt blijken te hebben. Verhagen, ex-minister en oud-leider van het CDA, Hans de Boer, werkgeversvertegenwoordiger zijn "helemaal klaar met die lui uit Den Haag". Werkgevers zijn voortaan solidair met hun personeel. Die aanpak opent mogelijkheden voor bestuurders, denkt Sitalsingh.


Check Ondertussen dat onderwijl alweer verder is!
Dit artikel afdrukken