De Atlantische Oceaan koelt in recordtempo af. Na meer dan een jaar recordhoge temperaturen, is de gemiddelde wereldwijde temperatuur van de oceaan de afgelopen maanden gedaald. Volgens de Amerikaanse klimaatorganisatie NOAA, die oceaan- en weerdata verzamelt, was de gemiddelde temperatuur in juli zelfs 0,5 graden lager dan dezelfde maand vorig jaar. De gemeten temperatuurdaling maakt een eind aan een periode van 15 maanden met ongekend hoge oceaantemperaturen.

De afkoeling van de oceaan begon rond mei dit jaar toen El Niño in de Stille Oceaan begon af te zwakken. Dit gaat normaliter gepaard met sterkere passaatwinden, die ervoor zorgen dat kouder diepzeewater naar het oppervlak wordt gebracht.

Maar in de Atlantische Oceaan rond de evenaar daalden de temperaturen van het zeewater sneller dan ooit tevoren in de gegevens, die teruggaan tot 1982. Een verbijsterende verschuiving, omdat de sterke passaatwinden die normaal gesproken een dergelijke afkoeling veroorzaken zijn uitgebleven. "We hebben de lijst met mogelijke mechanismen doorgenomen en tot nu toe klopt er niets van,” zegt Franz Philip Tuchen van de Universiteit van Miami in Florida in NewScientist.

De plotse afkoeling heeft gevolgen voor het weer wereldwijd. Zo zou de orkaanactiviteit in het Atlantische gebied afnemen en neerslagpatronen in Europa en Afrika veranderen.
Reageer
  • Deel
Druk af