image De nieuwe Haagse weekkrant Den Haag Centraal, waarvan het eerste nummer van de week gratis op de mat viel, bevat een schets over de Scheveningse gevangenis door advocaat Bart Martens. Een van zijn clienten klaagt over het beroerde eten:

... het eten wordt rond het middaguur geserveerd op de cel. Je krijgt een half brood, drie plakken kaas en een warme hap. Het brood, niet altijd even vers en die kaas, rubberachtig, zijn het avondeten en het ontbijt voor morgen, zo fulmineerde hij. Hoe smaakt het warme eten dan, vroeg ik? Weet ik niet, het is troep! Hij had het in vier maanden van zijn detentie nooit geproefd omdat het zo weeig rook ... Alleen junkies eten het, omdat zij geen geld hebben ... Met geld dat je familie op je rekening stort kun je in de bajes boodschappen doen ... Hij heeft al overplaatsing gevraagd naar de PI Zoetermeer. Daar mag je alle dagen zelf koken en is er keuze uit kip en vlees. Maar het betere eten als reden voor overplaatsing vond de directie onvoldoende. Hij weet wel een oplossing. Vechten. Over het algemeen levert een gevecht met medegevangen of bewakers een overplaatsing op. Maar daar wilde hij nog niet aan, vanwege het risico in Zuid-Limburg terecht te komen.

Het doet denken aan de scene in Goodfellas, waarin het geboefte in de gevangenis kreeften etc. laat aanrukken en verfijnd aan het koken gaat. Knoflooktenen worden door Joe Pesci met een scheermesje zo dun gesneden dat ze "smelten in de pan". In Zoetermeer kun je eindeloos kokkerellen als je een moord hebt gepleegd, een oud vrouwtje hebt beroofd of een bankoverval op je geweten hebt.
Dit artikel afdrukken