De Barnevelder kip is vermoedelijk het bekendste kippenras van Nederland. Het dier werd 100 jaar geleden als ras met zijn nog altijd geldende kenmerken - ze geven bruine eieren en je ze als vleeskip gebruiken - vastgesteld. Barneveld en de Nederlandse Hoenderclub organiseren ter ere van het jubileum een kippenshow in het Barneveldse Pluimveemuseum. Er doen 774 Barnevelder kippen uit heel Europa mee. Alle kleurvarianten zijn vertegenwoordigd. De show wordt vrijdagmorgen geopend door burgemeester Asje van Dijk van Barneveld. Dat meldt het AD.
Dit artikel afdrukken
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 3 augustus krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 3 augustus krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
dat betekent dus dat het vernietigen van eendagskuikens (en sexen?) van vrij recente datum is (voor mij dan), ik heb er een boek van de kippenprofessor Ketelaars voor van zolder gehaald, daar stond ook dat tot jaren 1960 de verkochte kip in NL (1.5 kg per jaar per persoon) voornamelijk (op een enkel hoen van speciaal vleesras na) bestond uit uitgelegde kippen en overtollige leghaantjes. De heren Leonj en Driessen hoeven dus slechts in de archieven te duiken (of hier en daar wat navraag te doen) voor NLse voorbeelden (al was een legkip toen natuurlijk wel van heel ander type). Over dat restaurant Dick: in bodegraven heb je restaurant het Bonte Varken, maar daar weten ze zelf in ieder geval nog wel waar die naam vandaan kwam! wat ik ook las: de Barnevelder bestaat al veel langer dan 100 jaar! al blijft het moeilijk om een precies jaar te prikken.
Uiteraard werden die werden gegeten. Jonge hanen waren een traktatie en minder mager dan die van vandaag. Eea is terug te vinden in de naam van restaurants. Maar dat snapten ze bij de Volkskrant reeds in 1999 al niet meer.
wie weet wat er voor de oorlog met de eendagskuikens van dit dubbeldoelras (vlees/ei) gebeurde? opgefokt tot jonge haantjes? of vernietigd? (want er waren toen ook al echte vleesrassen)