imageZibb land & tuinbouw meldt een bizar bericht, maar heeft het van het ANP:

Op fruit, groente en andere producten moet vermeld worden hoeveel kilometer ze hebben afgelegd, bepleit het Vlaamse Europarlementslid Bart Staes (Groen). De rode of groene sticker maakt consumenten dan duidelijk welke producten vervuilend zijn voor het milieu. "Bessen uit Nieuw-Zeeland zijn veel slechter voor het milieu dan uit eigen land", verduidelijkt Staes zondag in VRT-programma De Zevende Dag. "Voor een calorie ijsbergsla uit de VS is 127 calorie energie nodig om hem hier te brengen." De Vlaming, die in het Europarlement samenwerkt met GroenLinks, bestrijdt dat de kilometers moeilijk te berekenen zijn voor producten met meerdere groenten en fruit.
Om Steven Schepers op dit blog te citeren: "Bart Staes is een groene jongen, maar werd al tweemaal door zijn collega's in het europees parlement als beste Europarlementariër verkozen." Dat moet op zijn minst te denken geven;-)

De kilometers zijn het probleem niet en Staes geeft het zelf toe. Het gaat om de totaal verbruikte energie en uitstoot per eenheid. Verder is zijn Nieuw-Zeelandvoorbeeld juist vorig jaar onderuit gehaald. Kassenkweek van tomaten (een groot formaat bessen, ok) in Engeland (geen België, wel EU) kost in de winter meer energie dan ze uit NZ te laten komen. Dan is er nog de absurditeit van rood en groen. Afgezien van het feit dat je een rode sticker niet ziet op een Italiaanse tomaat en een groene niet op een Westlandse komkommer, is het raar om een Europese grens te willen trekken, maar de consument wel de keuze wil laten. Waarom geen verbod? Het klinkt daardoor als een verkapte vorm van protectionisme. Tot slot vergeet hij het wereldvredesargument: mensen die geld aan jou kunnen verdienen maken minder snel ruzie. En het ontwikkelingsargument: Afrika ontwikkelt zich juist door landbouw op het moment. En het handelingsargument: wat moeten al die stickers inclusief ambtenarij wel niet gaan kosten? O ja, en ijsbergsla eet je niet vanwege de energie. Mensen die dit soort voorstellen doen zouden een rode sticker op hun hoofd moeten krijgen.

De zevende dag, zondag 6 mei, 11u00, ingekorte versie: rond 23.40u
Dit artikel afdrukken