imageVanavond worden de BE FAIR AWARDS uitgereikt. Met deze wedstrijd wil het Fair Trade Centre in België de oprichting van ondernemingen of verenigingen in de fair trade sector bevorderen.

Vorig jaar viel Vino Mundo, het eenmansbedrijf van gediplomeerd sommelier Vincent De Coninck, in de prijzen. Hij is gespecialiseerd in biologische en fairtradewijnen voor particulieren via een webshop en ook voor de horeca.

Dit jaar lijkt Mondoh een goeie kanshebber. "De beste grondstoffen van eigen bodem, in kleinschalige ateliers vakkundig gecombineerd met (h)eerlijke ingrediënten vanuit het zuiden," zeggen ze zelf.

De BE FAIR award geldt als afsluiting van de Week van de Fair Trade in België. Deze week betekent een duw in de rug voor de exportproducten van zuiderse boeren.


"Nobel, maar aan dat soort ‘eerlijke handel’ heeft het gros van de 600 miljoen bedreigde keuterboeren en landarbeiders op onze planeet geen boodschap", staat vandaag te lezen op vilt.be. "Belangrijker voor hen is dat ze meer kansen krijgen op hun lokale markt nu de mondiale prijsstijging van landbouwgrondstoffen dumpingpraktijken bemoeilijkt."

De bezoekers van Vilt.be lijken toch nog steeds een boontje te hebben voor Fairtrade. Op de vraag "Vindt u het belangrijk dat het marktaandeel van fair trade de komende jaren fors blijft groeien?" antwoordt 75% positief.

Vilt informeert het brede publiek over de Vlaamse land- en tuinbouw. Belangrijke leden zijn de Boerenbond, het Algemeen Boerensyndicaat, de Cera holding en de vijf Vlaamse provincies.

over VILT: Vlaams Informatiecentrum over Land- en Tuinbouw (VILT)
Dit artikel afdrukken