De Deense boerenstand heeft te maken met twee crises.

Uitholling Eigen Vermogen
Enerzijds hebben boeren in het land te maken met de algemene trend waarmee boeren in Noord-West Europa te maken hebben. Boeren investeren om meer te kunnen produceren, maar zien hun winsten niet gelijk opgaan met de verlenging van hun balans. Daardoor neemt hun Eigen Vermogen af en hun bedrijfsrisico toe omdat het niet wordt gedekt door een gezondere omzet.

Geheel verdwenen Eigen Vermogen
Anderzijds hebben ze te maken met een specifieke crisis die in Denemarken is ontstaan. Enkele jaren geleden zetten de banken de financieringskranen open en konden boeren zo fors investeren dat de grondprijzen de pan uitrezen. Daarbij gingen ze zelfs zover dat financieringen met renteswaps in vreemde valuta werden aangeboden. Toen de grondprijzenbubbel barstte, zaten de boeren zonder onderpand.

In één klap werd hun Eigen Vermogen uitgewoond en hadden ze weinig tot niets meer, behalve 'een baas'. De bank bleef maandelijks langskomen om de rente en aflossing op hun sterk afgewaardeerde onroerend goed op te halen. Foodlog schreef er onlangs over. De Nederlandse boerin Jacqueline van Roekel die het in Denemarken allemaal heeft meegemaakt verfijnde onze analyse.

Banken laten de lucht uit hun portefeuilles lopen
De Deense Maskinbladet meldt dat 1.000 boeren binnenkort door de bank gesloten worden. Ze moete hun bedrijven verkopen om hun uitzettingen terug te halen. Ze willen vooral ze geen goed achter kwaad geld meer aan hoeven te gooien.

Een bredere groep van 15% van het totale aantal Deense boeren blijkt insolvabel, een bankwoord dat aanduidt dat ze hun rente- en aflossingsverplichtingen niet meer kunnen nakomen. Hun lot is onzeker.

De verkoop zal de prijzen van boerenbedrijven verder onder druk zetten, maar tevens zorgen voor een kostenverlaging voor een significant deel van de productie. Daardoor kan er na de geleden pijn weer perspectief komen voor de Deense boer.

Eigenaar van schuld
Om het nieuws simpel samen te vatten: de banken laten de lucht uit hun uitzettingenportefeuilles lopen. Zo'n 1.000 boerengezinnen hebben pech en raken er hun gehele hebben en houden aan kwijt. Ze worden vermoedelijk eigenaar van een schuld aan de bank. Over een saneringsregeling wordt nog niets gemeld.

Fotocredits: "Danske Bank", via Wikimedia Commons.
Dit artikel afdrukken