Insecten hebben een gunstige voerconversie. Van een kilo plant maken ze weinig minder dan een kilo voor mensen nuttig eiwit. Dat is gunstiger dan welk beest dat we eten dan ook. Sterker nog, het is beter dan het eiwit dat we ooit zelf van een plant binnenkrijgen of kunnen maken.
De laatste tijd is foodlog.nl overgenomen door hardcore vega's die ruim baan krijgen. Zo ruim, dat het zelfs lezers kost. De vega's kunnen dan ook tevreden zijn dat deze vleespromotende site - zoals ze dat schijnen te zien - lijdt onder hun actie. Het zal me even een zorg wezen.

Daarom aan hen de vraag: mogen insecten wel? Insecten zijn gemakkelijk verder te ontwikkelen tot een conversie die de 1:1 griezelig dicht nadert. Het is een kwalitatievere en daarom duurzamere eiwitvervanger dan welke combinatie van plantaardig eiwit die je met kunst- en reisgrepen zelf in elkaar moet flanzen. Als je Meat the Truth serieus neemt, moet je wel voor het houden, doden, verwerken en eten van insecten zijn. Ook als je een vegetarische slager bent, moet je ze toelaten in je assortiment óf je moet kleur bekennen en aangeven dat je niet voor het milieu bent maar gewoon geen beestjes wilt eten.

Enne ... wist u dat de hardcore milieufreaks eigenlijk voor de jacht moeten zijn. Op insecten. Spaart miljarden aan bestrijdingsmiddelen (geld) en vuiligheid (goed) uit. Kweken dus, uitzetten, ze hard laten werken voor de kost en dan vangen en opeten.

Wedje: de hardcore vega's hier zijn tegen het milieu. Wedden?

Uit het Agrarisch Dagblad van zojuist:

Wageningen – Insecten zijn bijzonder effectieve eiwitleveranciers voor mensen. De beestjes zouden daarom een prima vervanger kunnen zijn voor vlees van koeien en varkens. Wereldwijd wordt op grote schaal geëxperimenteerd met voedingsmiddelen, gemaakt van insecten. Wetenschappers verwachten dat er binnen afzienbare tijd boerderijen zullen zijn waar agrariërs dit soort minivee houden.Dat is een onderwerp dat aan de orde komt tijdens de lezingenserie Insecten en Maatschappij, die volgende week woensdag aan de Wageningen Universiteit begint. De serie omvat acht lezingen en duurt tot eind februari.

Wereldwijd leven er per persoon 250 miljoen insecten. Nu al kan de mensheid niet zonder de kleine beestjes, want door bestuiving zorgen zij voor groei en bloei van een derde van het menselijk voedsel. ”Als Australië de mestkever niet had geïntroduceerd, was het werelddeel in een mestvaalt veranderd”, meent een Wageningse entomoloog. In de Verenigde Staten is becijferd dat in de landbouw 57 miljard dollar (43 miljard euro) per jaar wordt bespaard door insecten in te zetten tegen plagen.

Insecten zijn, aldus de wetenschappers, ook zeer nuttig in de forensische opsporing, omdat de aanwezigheid van bepaalde beestjes op of in een lijk meer zegt over de tijd waarop een moord is gepleegd. Omdat de meeste mensen niet dol zijn op torren en kevers, zijn insecten ook geliefde filmsterren. Entomoloog Marcel Dicke besteedt een hele avond aan het succes van geleedpotigen in Hollywood.

Aan de lezingenserie in Wageningen doen behalve Marcel Dicke onder anderen Midas Dekkers, Arnold van Huis en Willem Takken mee. De Rijn IJssel Vakschool Wageningen verzorgt lekkere hapjes, gemaakt van insecten.

Dit artikel afdrukken