Volgens de Belgische wet moet mayonaise minstens 80% vetstof en 7,5% eigeel bevatten. Dat is de voedingsindustrie al jaren een doorn in het oog. Daarmee wordt het ze namelijk praktisch onmogelijk gemaakt mayonaise te maken die minder calorieën bevat. Dat is een probleem, want zowel consumenten als overheid willen producten met minder vet, minder zout en minder suiker bevatten.

'Discriminatie'
"Die situatie is niet langer houdbaar", zegt Nicholas Courant, woordvoerder van de federatie van de voedingsindustrie Fevia, in De Morgen. "Onze producenten lijden onder discriminatie. Buitenlandse collega's mogen immers wel mayonaise op de markt brengen die minder vet is. Zo kunnen zij tegemoetkomen aan de stijgende vraag naar sauzen met minder calorieën."

Minister Kris Peeters gaat op korte termijn met alle partijen om de tafel om de wet aan te passen.

Fotocredits: 'Finished', Jason Terk
Dit artikel afdrukken