In HLN reageert eigenaar Louis Verbist "geschokt" op de beelden én de gevolgen ervan: de sluiting van zijn slachthuis en het afhaken van supermarktketen als Delhaize. Volgens Verbist komt het gemiddeld "een keer of tien per week, op een totaal van 400 dieren we per week slachten" voor dat een dier onwillig is.
In HLN reageert eigenaar Louis Verbist "geschokt" op de beelden én de gevolgen ervan: de sluiting van zijn slachthuis en het afhaken van supermarktketen als Delhaize. Volgens Verbist komt het gemiddeld "een keer of tien per week, op een totaal van 400 dieren we per week slachten" voor dat een dier onwillig is.
Op 3 augustus krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Hij zit er inderdaad naast.
De grote uitstoot is al maanden voorbij. Het is zelfs zeer rustig met de aanvoer van slachtvee. De slachterijen hebben het idd wel drukker gehad.
Maar wel binnen de capaciteit die ze aankunnen.
De MAKRO neemt een koen besluit, en stopt leveringen van terrorslachthuis Izegem de dag nadat dat slachthuis gesloten werd...
"Verrassing:// de biefstuk bij Delhaize komt nog steeds van Verbist"
"Winkelketen Delhaize schaart zich achter het protest van Animal Rights tegen de slachtpraktijken in Izegem. Het contract met de firma Verbist wordt meteen stopgezet. Maar welke andere slachthuizen nemen de productie over? Het antwoord is nogal verrassend: die van Verbist zelf.
Delhaize verdeelt de vrijgekomen productie over vier slachthuizen: Hemelaer, De Roy, Lansiers en Veviba. Die laatste twee maken deel uit van, jawel, Groep Verbist. Hetzelfde bedrijf, dezelfde aandeelhouders.
"Maar bij die laatste twee zijn geen inbreuken vastgesteld", benadrukt Roel Dekelver van Delhaize. "Wij hebben voor alle zekerheid nog extra controleurs gestuurd."
Ook Colruyt heeft de samenwerking met het omstreden slachthuis stopgezet. Op de vraag van bij welke slachthuizen het rundvlees dan wel mag komen, moest de woordvoerster het antwoord schuldig blijven.
"We geven geen namen mee van de slachthuizen waarmee we werken, net zoals we de leveranciers van onze private labels niet vrijgeven. Wat ik wel kan zeggen, is dat we in België met zo'n 25-tal slachthuizen werken, voor al ons vlees of gevogelte. Het feit dat we nu niet meer met het slachthuis uit Izegem werken, wordt opgevangen door de andere slachthuizen waar we wel nog mee werken."
Tot zover de transparantie en fake damage control-berichten van AH/Delhaize en de
traceability bij Verbist's Veviba...
En nu maar weer afwachten wat de effecten zijn van de dus gewoon doodleuk naar andere Verbist-slachterijen verplaatste productie, met de dientengevolge weer verhoogde bandsnelheden en normvervaging door verhoogde werkdruk, of van dat "Bij veel buitenlanders en interimmers staat dierenwelzijn niet hoog op de lijst."
Edwin, ik begrijp dat van de Riet van de COV er naast zit, of verkeerd geciteerd werd door de NOS?
""Het is fors drukker op dit moment, we doen er alles aan met onze slachterijen om het aanbod van melkvee zo goed mogelijk te verwerken", zegt Dé van de Riet van de Centrale Organisatie voor de Vleessector COV. Op dit moment worden er veertig procent meer koeien geslacht dan normaal.
"Waar we normaal gesproken zo'n 550.000 per jaar slachten, denken we dat er nu zo'n 100.000 bij komen, maar dat gebeurt allemaal binnen een half jaar, dus dat betekent zo'n veertig procent extra productie voor de slachterijen."
Beste Dick.
Van die 100000 koeien is het grootste gedeelte levend geëxporteerd naar slachterijen in Duitsland en België.
Hier is practisch niet onder meer druk geslacht.
Jack van Messel beschreef op Foodlog treffend het fundamentele houdingsvraagstuk dat steeds opnieuw blijkt te spelen:
"Wie weet wat routinematig doden met een mens doet, weet dat je het onvermijdelijke afstompingsproces moet beheersen en waar nodig omkeren."