De Europese voedingsautoriteit heeft het lang niet gewild, maar er waren geen argumenten meer om het tegen te houden. Vanaf nu mag 'vieze' kip - en ander gevogelte - met microben dodende middelen worden gereinigd om geschikt te worden gemaakt voor consumptie. De Europese Voedingsautoriteit EFSA is dus om.
Voedingsautoriteiten hebben de legalisering van deze ingreep lang tegengehouden, omdat ze vreesden dat die juist aan het einde van het produktieproces zou leiden tot het bewust toelaten van onhygienische misstanden bij m.n. de slacht. Bovendien bestond de vrees dat 'vuile slacht' in combinatie met veelvuldig gebruik van middelen tegen microben zo leiden bij resistentie bij deze micro flora. Gevolg daarvan zou nóg onveiliger kip zijn omdat de ziekteverwekkers dan vrij spel zouden krijgen.

Eergisteren heeft de European Food Safety Authority een viertal middelen toegestaan waarmee kip behandelt mag worden.De EFSA verklaart haar koerswisseling vanuit het feit dat de zg. HACCP-normen (= Hazard Analysis and Critical Control Points) nu zo streng worden toegepast dat het risico op sjoemelen is weggenomen. Van de toegestane middelen is vastgeteld dat zij geen bedreiging vormen voor de gezondheid van mensen.
De EFSA beschouwt de nieuwe middelen als een welkome hulp bij de bestrijding van besmetting met Samonella of de Campylobacterie.

Wat nog niet duidelijk is, is of de behandeling ook vermeld moet worden etiket. Zoals het er nu naar uitziet is dat niet het geval. Moeten we dat willen?

Ik zou in ieder geval willen weten of deze extra gifstoffen zijn gebruikt om de kip die ik overweeg te kopen consumptie-geschikt te maken. De Australische overheid voelt kennelijk prima aan dat we daar recht op hebben, zoals een berichtje van afgelopen maand liet zien. Het gebruik van genetisch gemanipuleerde wijngisten moet daar vermeld zijn op het etiket omdat de consument moet kunnen kiezen. Dat lijkt me de juiste ethiek van een overheid en voedingsautoriteit.

Overigens valt dit nieuws valt bijna samen met het bericht dat in Nederland gelukkig niets is gebleken van onveilig vlees als gevolg van de prijsstunterij in de detailhandel. We kunnen weer gerust adem halen. De relatie tussen de onveiligheid van vlees en prijsstunts van de retail was gelegd door de Duitse minister van landbouw Seehofer. Hij bestempelde de prijsslag in zijn land afgelopen december 'een van de hoofdoorzaken' van de vele vleesschandalen in zijn land.

Bron: Foodnavigator.com, ANP, Zibb.nl

Dit artikel afdrukken