Weerbare planten, mini zwarte gaten en middeleeuwse muziekfragmenten. Het is een kleine greep uit het scala aan onderwerpen dat wetenschappers op 12 juni in New Babylon in Den Haag presenteren.

Wetenschap
Bezoekers van Bessensap krijgen een indruk van het uiteenlopende onderzoek dat wetenschappers aan Nederlandse universiteiten en kennisinstellingen uitvoeren. Centraal op Bessensap staan de verhalen van wetenschappers over hun onderzoek, van laatste nieuws tot een update van actuele discussies in een vakgebied, maar wetenschap is ook voor een belangrijk deel debat en discussie. Daarom is er ook ruimte voor twee debatten over wetenschap en wetenschapsbeleid. De debatten staan onder leiding van dagvoorzitter Frénk van der Linden.

De Etalage
Een nieuw onderdeel op Bessensap is dit jaar De Etalage, waarin zes wetenschappers in twee sessies hun onderzoek zo overtuigend mogelijk presenteren aan een kritisch panel van journalisten. De onderzoeker met de beste presentatie krijgt een radio- interview met De Kennis van Nu, dat gedurende de dag verslag zal doen van Bessensap.

Eurekaprijs en Spinozapremies
Terug op het programma is de uitreiking van de Eurekaprijs. Met de Eurekaprijs voor wetenschapscommunicatie bundelen NWO en de KNAW sinds 2012 hun krachten voor het bevorderen van betrokkenheid bij en toegankelijkheid van wetenschappelijke kennis en inzichten voor een breed publiek. De dag wordt afgesloten met de bekendmaking van de NWO-Spinozapremies 2015, de hoogste Nederlandse onderscheiding in de wetenschap.

Adam Marcus
Keynote-spreker op Bessensap 2015 is de Amerikaanse journalist Adam Marcus, medeoprichter van de website Retraction Watch. Marcus bespreekt welke lessen we kunnen trekken uit recente gevallen van integriteitsschending in de wetenschap en hoe mogelijke oplossingen eruit kunnen zien. Het programma van de gehele dag is hier te downloaden.

Bessensap wordt gehouden in het meeting center op de tweede etage van New Babylon, vlak naast het centraal station in Den Haag. Toegang tot het evenement is gratis en je kunt je hier aanmelden.

Fotocredits: ‘Spinoza monument 2’ 24oranges.nl
Dit artikel afdrukken