In Nederland kwam onlangs de Bosatlas van het Voedsel uit. Een prachtig naslagwerk vol feiten, weetjes, kaarten en infographics. Een heerlijk Sinterklaas- of Kerstcadeau voor de Nederlandse foodies.

Interactieve site
Maar wacht - daar komt de National Geographic. Het blad maakt geen naslagwerk, maar komt met een serie artikelen en documentaires aangevuld met een interactieve site vol met, jazeker, feiten en weetjes over de geschiedenis van ons eten. Grist nam alvast een kijkje op die site. Dat begint bij een tafel met 6 soorten voedsel. Klik op eentje daarvan, bijvoorbeeld de 'Carnivores'-sectie. Je krijgt een heleboel informatie voorgeschoteld over de revolutie die het vuur ontketende. Daarbij hoort ook dit smakelijke weetje: de barbecue is oorspronkelijk geperfectioneerd door de slaven in de zuidelijke staten van de VS. Zij bereidden op deze 'low and slow'-manier van koken de taaie en minder appetijtelijke vlezen waar ze het mee moesten doen terwijl de plantage-eigenaren van de mooie sappige braadstukken verorberden.

Zo passeren ook granen (brood en bier), zeevruchten (kreeft was oorspronkelijk in de VS armeluiseten!), suiker en snacks de revue. In de sectie 'Food Revolutionaries' komen zowel specerijen als grote chefs als de toekomst van ons eten aan bod. National Geographic denkt daarbij aan ontwikkelingen in het laboratorium, moleculair koken en 3-D food printers.

Komende week, vanaf dinsdag 9 december, staan de uitzendingen gepland op Geographic National Channel. Helaas voor ons in Europa wel midden in de nacht. En zoals we allemaal weten: van 's nachts snoepen word je dik.

Fotocredits: National Geographic
Dit artikel afdrukken