De beurskoers van de Amerikaanse vleesvervangermaker Beyond Meat die ooit €13 miljard waard was op de beurs kelderde snel na het hoogtepunt. De koers leek recent even op te krabbelen, maar stortte eind vorige week opnieuw in en bereikte bijna een nieuw dieptepunt. De vraag naar plantaardige vleesalternatieven blijft zwak, maar dat is niet de enige reden voor de crash.
De zorgen richten zich op de schulden van het bedrijf en de vraag of de voormalig publiekslieveling deze nog kan terugbetalen.

The Wall Street Journal bracht vorige week naar buiten dat Beyond Meat in gesprek is met obligatiehouders over de schuldenpositie van het bedrijf. Analisten betwijfelen of Beyond Meat in staat aan zijn langetermijnverplichtingen van $1,4 miljard te voldoen. Het artikel deed Beyond Meat geen goed. Na publicatie zakte het aandeel met 13% op de beurs naar bijna het laagste koersniveau ooit.

Beyond Meat, opgericht in 2009 door Ethan Brown, was jarenlang de lieveling van investeerders, omdat het een nieuw marktsegment openbrak. Wat investeerders betreft groeiden de bomen tot ver in de hemel en met als gevolg dat de koers door het dak ging.

Het bedrijf produceert via contractpartijen vanuit onder meer Nederland voor de Europese markt. In 2020 kocht Beyond Meat een fabriek in Enschede en sloot een productiesamenwerking met vleesverwerker Zandbergen in Zoeterwoude.

Torenhoge verliezen
Toch kon Beyond Meat de verwachtingen niet waarmaken. Het bedrijf worstelt al jaren om zwarte cijfers te schrijven. De cijfers over het eerste kwartaal van 2024 waren wederom slecht. Met een 18% lagere omzet van $75,6 miljoen in vergelijking met vorig jaar en een verlies van $53,5 miljoen, komt dit neer op een verliesmarge van 60,8%.

De koers trok in de afgelopen maanden wat aan door prijsverhogingen en kostenverlagingen in de Verenigde Staten. Verschillende rebrandings moesten de afzet verbeteren. Maar helaas kopen grote klanten als McDonald’s en Yum Brands nog steeds minder in, terwijl supermarkten steeds minder schapruimte bieden. De consument zit gewoonweg niet te wachten op de als te duur en niet lekker ervaren plantaardige alternatieven van Beyond Meat.

Alternatieven
Analisten in de VS zijn weinig optimistisch over de toekomst van Beyond Meat. Ze zien wel potentie in plantaardig vlees, maar raden beleggers aan hun geluk te beproeven bij andere groene bedrijven met een veelbelovender toekomst.