imagept-meter

In het kader van de voedingswaarde en andere gezondheidsaspecten van diverse gewassen, start dit najaar een bijzondere actie.

In de tweede helft van oktober 2006 zetten bedrijven en instellingen hun meetinstrumenten op één plek in om in een korte tijd zoveel mogelijk gewassen door te meten op hun gezondheid. Met de metingen hopen de deelnemende partijen een meting te vinden die zowel de gezondheid van het gewas als de versheid van het product bepaalt. Het experiment is een initiatief van Stichting CropEye dat daarbij samenwerkt met Plant Research International van Wageningen UR. Er worden zoveel mogelijk gewassen met aantoonbare verschillen in hun gezondheid in één kas bij elkaar gebracht. Ook worden producten met aantoonbare versheidverschillen verzameld. Het experiment vindt plaats bij Plant Research International. Er worden zoveel mogelijk instrumenten en verschillende technieken benut om de gewasgezondheid te meten. Zo kan er in korte tijd veel informatie worden verzameld tegen een minimale prijs. Het gaat niet om een competitief experiment. Deelnemende producenten van de technieken en gewaseigenaren kunnen daarom voordelig meedoen.

Grow Technology, HZPC, Plant Research International, Sensor Sense, RijkZwaan, WUR Agrotechnology en Voedingswetenschappen, Universiteit Leiden, Clean Light, Priva, en Inventech zullen in ieder geval aan het onderzoek meedoen. Het experiment staat nog open voor meer deelnemers, zowel voor toeleveranciers als voor gewaseigenaren.

bron: AgriHolland
Dit artikel afdrukken