Van onze correspondent in het Westland krijgen we zojuist het volgende bericht doorgestuurd:
Spanje wordt grootste Europese producent biologisch voedsel, Groenten en Fruit (04-04-08)
Spanje kan op termijn de grootste Europese producent worden van biologisch voedsel. Momenteel is Italië nog de Europese koploper. In Spanje verdubbelde het areaal biologische landbouw tussen 2000 en 2005 naar ruim 800.000 hectare. Hiermee wist het land Duitsland te passeren als tweede producent van biologisch voedsel. Ook in 2006 groeide het Spaanse biologische areaal explosief: +118.821 hectare, tegen bijvoorbeeld +18.132 hectare voor Duitsland. Ook in Italië is de groei van de biologische landbouw vandaag de dag minder onstuimig. In Portugal en Griekenland nam het biologische areaal in dezelfde periode echter enorm in omvang toe, met een factor 5 en 10.
Het is echter de vraag of telen in grond wel past in een mediterraan klimaat waar elke druppel water telt. Volgens Jan van der Blom, hoofd Biologische bestrijding van Coexphal in het Spaanse Almeira, is telen in grond, met gebruikmaking van het bodemleven, ŽŽn van de belangrijkste pijlers van de biologische teelt. `Een norm die bijna als heilig wordt beschouwd`, aldus Van der Blom. `In een mediterraan klimaat zoals dit land heeft, zou het eerste uitgangspunt echter moeten zijn: telen met zo min mogelijk water.`
Het is een boeiend dilemma: wat gaat voor: is water belangrijk of komt het primaat toe aan biologische teelt?
In Spanje kan biologisch rendabel uit en kan het zelfs in de vrachtwagen hierheen komen (ai, ook nog foodmiles). Hier krijgen we biologisch in teelt niet van de grond vanwege de prijselasticteit onder consumenten.
Foodloggers, wat is volgens jullie belangrijker? Water, foodmiles of biologisch hier?
Dit artikel afdrukken
Spanje wordt grootste Europese producent biologisch voedsel, Groenten en Fruit (04-04-08)
Spanje kan op termijn de grootste Europese producent worden van biologisch voedsel. Momenteel is Italië nog de Europese koploper. In Spanje verdubbelde het areaal biologische landbouw tussen 2000 en 2005 naar ruim 800.000 hectare. Hiermee wist het land Duitsland te passeren als tweede producent van biologisch voedsel. Ook in 2006 groeide het Spaanse biologische areaal explosief: +118.821 hectare, tegen bijvoorbeeld +18.132 hectare voor Duitsland. Ook in Italië is de groei van de biologische landbouw vandaag de dag minder onstuimig. In Portugal en Griekenland nam het biologische areaal in dezelfde periode echter enorm in omvang toe, met een factor 5 en 10.
Het is echter de vraag of telen in grond wel past in een mediterraan klimaat waar elke druppel water telt. Volgens Jan van der Blom, hoofd Biologische bestrijding van Coexphal in het Spaanse Almeira, is telen in grond, met gebruikmaking van het bodemleven, ŽŽn van de belangrijkste pijlers van de biologische teelt. `Een norm die bijna als heilig wordt beschouwd`, aldus Van der Blom. `In een mediterraan klimaat zoals dit land heeft, zou het eerste uitgangspunt echter moeten zijn: telen met zo min mogelijk water.`
Het is een boeiend dilemma: wat gaat voor: is water belangrijk of komt het primaat toe aan biologische teelt?
In Spanje kan biologisch rendabel uit en kan het zelfs in de vrachtwagen hierheen komen (ai, ook nog foodmiles). Hier krijgen we biologisch in teelt niet van de grond vanwege de prijselasticteit onder consumenten.
Foodloggers, wat is volgens jullie belangrijker? Water, foodmiles of biologisch hier?
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 3 augustus krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 3 augustus krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Hahaha, je kunt inderdaad op veel plekken de lekkerste asperges van Nederland krijgen. Zelf teel ik overigens groene, verser kan niet [schillen hoeft ook niet, grillen daarentegen]. Dank voor je tip aangaande de versheidscontrole Lizet, dat wordt aspergewrijven bij de groenteboer...
Asperges houd je vers in water, of in een natte theedoek gerold en dan in een plastic zak in de koelkast. Zelf schillen is geen probleem, maar voor luiwammessen zijn geschilde overal te krijgen. En ook buiten de Brabantse Wal kun je de lekkerste asperges van Nederland krijgen. Als je wilt testen of ze vers zijn: even met twee asperges over elkaar wrijven. Piept het en knoerst het lekker, dan zijn ze vers.
Ze worden geseald aangeboden. Je kan ze zelfs met de magnetron bereiden (5 minuten!). Smaakt nog goed ook.
Kijk op www.bestelvers.nl bij asperges. De man achter de site is een specialist met een groep telers uit de streek achter zich van 30 ha (telersvereniging De Brabantse Wal) en schilmachines die perfect werk leveren. Deze telers hebben tot doel de lekkerste asperges van NL te leveren. (www.debrabantsewal.nl)
Convenience op zijn best. En puristen (zoals ik) mogen gewoon blijven schillen als ze dat willen.
Hoe voorkomen jullie dat de geschilde [kunnen we zelfs dát al niet meer zelf] asperges uitdrogen?
Er zijn al een boel goede en lekkere innovatieve producten te koop in de hollandse groenten: Tommies en lycopeen cocktailtomaat(Plus markt), Tasty Tom (AH), Milanino's (Deka markt), Wilde tomaten (AH) Salanova sla(C1000), Zoete puntparika's (AH, Plus e.v.a.), Wellant appels, Rubens, Junami, Little Gem sla (AH, Jumbo) en ga zo maar door.
Wat komt er aan: geschilde panklare asperges, eenhaps kiwi's zonder haar (nu bij Plus), snackkomkommertjes aan de plant voor thuis (www.snacker.nl).
Het worden mooie jaren, houd onze sector in de gaten.