Van onze correspondent in het Westland krijgen we zojuist het volgende bericht doorgestuurd:

Spanje wordt grootste Europese producent biologisch voedsel, Groenten en Fruit (04-04-08)

Spanje kan op termijn de grootste Europese producent worden van biologisch voedsel. Momenteel is Italië nog de Europese koploper. In Spanje verdubbelde het areaal biologische landbouw tussen 2000 en 2005 naar ruim 800.000 hectare. Hiermee wist het land Duitsland te passeren als tweede producent van biologisch voedsel. Ook in 2006 groeide het Spaanse biologische areaal explosief: +118.821 hectare, tegen bijvoorbeeld +18.132 hectare voor Duitsland. Ook in Italië is de groei van de biologische landbouw vandaag de dag minder onstuimig. In Portugal en Griekenland nam het biologische areaal in dezelfde periode echter enorm in omvang toe, met een factor 5 en 10.

Het is echter de vraag of telen in grond wel past in een mediterraan klimaat waar elke druppel water telt. Volgens Jan van der Blom, hoofd Biologische bestrijding van Coexphal in het Spaanse Almeira, is telen in grond, met gebruikmaking van het bodemleven, ŽŽn van de belangrijkste pijlers van de biologische teelt. `Een norm die bijna als heilig wordt beschouwd`, aldus Van der Blom. `In een mediterraan klimaat zoals dit land heeft, zou het eerste uitgangspunt echter moeten zijn: telen met zo min mogelijk water.`


Het is een boeiend dilemma: wat gaat voor: is water belangrijk of komt het primaat toe aan biologische teelt?

In Spanje kan biologisch rendabel uit en kan het zelfs in de vrachtwagen hierheen komen (ai, ook nog foodmiles). Hier krijgen we biologisch in teelt niet van de grond vanwege de prijselasticteit onder consumenten.

Foodloggers, wat is volgens jullie belangrijker? Water, foodmiles of biologisch hier?

Dit artikel afdrukken