Het Netherlands Ecological Research Network (NERN) is een netwerk van mensen uit de ecologische sector, uit Nederland en de buurlanden. Elk half jaar organiseert NERN het symposium Current Themes in Ecology. Dit jaar gaat het over het verlies aan biodiversiteit, zowel lokaal als internationaal.

Het meest recente IPBES-rapport ligt ten grondslag aan deze editie van het symposium. Dit rapport waarschuwde voor het uitsterven van 1 miljoen plant- en diersoorten en legt verbanden tussen biodiversiteit, klimaatverandering en beleidswijzigingen. De natuur beschermen is belangrijker dan ooit tevoren. Dat is dan ook het eerste onderwerp van de dag. Daarna volgt er een toelichting over de huidige staat van de wereldwijde biodiversiteit.

Een aantal Nederlandse onderzoekers vertelt tijdens het symposium over hun visie en expertise . Esther Turnhout is hoogleraar Politics of Environmental Knowledge en doet momenteel onderzoek naar de invloed die biodiversiteitsexperts hebben op milieubeleid. Ze spreekt over de huidige toestand van de biodiversiteit en geeft meer inzicht in het IPBES-rapport. Hans ter Steege praat over ontbossing en de gevolgen hiervan.

Stuart Pim, hoogleraar Conservation Ecology aan de Amerikaanse Duke University, spreekt over het stijgende aantal bedreigde diersoorten in de tropen en welke kosten-effectieve oplossingen er zijn om dit te kunnen voorkomen in de toekomst. Pablo Tittonell, tegenwoordig werkzaam voor het Argentijnse agriculturele onderzoeksinstituut INTA en daarnaast hoogleraar in Groningen gaat het hebben over het belang van biodiversiteit om de mensheid te kunnen voeden.

De dag sluit af met een discussie en daarna is er de mogelijkheid tot een drankje om na te praten.

Informatie
Datum: 13 november 2019
Tijd: 09:30-18:00
Prijs: €25,- voor Bsc en MSc studenten / PhD kandidaten. Overige bezoekers betalen €50,-.
Locatie: Hotel De Reehorst, Bennekomseweg 24, Ede

De tickets voor het symposium kun je bestellen via de website.
Dit artikel afdrukken