De krant schrijft:

As more Americans buy foods with the organic label, the products are increasingly removed from the traditional organic ideal: produce that is not only free of chemicals and pesticides but also grown locally on small farms in a way that protects the environment.

The explosive growth in the commercial cultivation of organic tomatoes here, for example, is putting stress on the water table. In some areas, wells have run dry this year, meaning that small subsistence farmers cannot grow crops. And the organic tomatoes end up in an energy-intensive global distribution chain that takes them as far as New York and Dubai, United Arab Emirates, producing significant emissions that contribute to global warming.


Conclusie: biologisch moet bij zijn roots blijven en weer lokaal worden. Het is een niche voor wie helemaal zuiver gaat. Helaas zijn wij niet zuiver. Als het grootste deel van de mensen in steden woont, is geen biologische maar duurzame teelt nodig. Steden vergen meer voedsel dan ze biologisch om zich heen kunnen verbouwen. Duurzame teelt is wel een optie. Wat kan daartegen zijn?

In haar videoreportage bij het bericht laat NYT reporter Elisabeth Rosenthal zien tot welke waterschaarste jaarronde grootschalig geconcentreerde biologisch teelt leidt in Mexico.

Lees meer op nytimes.com.

Beeldcredits: NYT


Dit artikel afdrukken