Paniek. Binnenkort willen ministeries hun ambtenaren 100% biologisch laten eten. Deze zomer nog moet dat 85% zijn. Volgend jaar moet het 100% zijn.
Maar dat blijkt helemaal niet te kunnen. Het spul is er niet, ook al promoten biologici het als een gek en helpen de ministeries ze maar een handje door het goede voorbeeld te geven.

Een groothandelaar die ervoor moet zorgen, legde me uit waarom niet. "Biologisch niet kan rekenen", vertelde hij me en gaf een voorbeeld. En rekenen kan'ie, want hij heet Kruidenier.

Neem een hip Italiaans broodje met meegebakken tomaat en wat kruiden. Echt alles is biologisch. Van water (haha) tot meel, zout (hihi), gist, tomaten en de basilicum en droge kruiden. Alleen de tomatensnippers zijn er soms ff niet. De bakker kan zelf geen tomaten snipperen. Hij moet ze gesneden inkopen - zo bepaalt de wet dat nou eenmaal - en soms zijn ze even niet te krijgen. Op. Niemand kan ze dan meer leveren.

Die snippers maken ongeveer 4% van het gewicht van het broodje uit. Twee keer per jaar zijn ze niet te krijgen. Alles bij elkaar schieten er zo'n 5 dagen aan productie bij in. Nou even rekenen. 4% van het gewicht van die broodjes is 5 van de 260 werkdagen niet te krijgen. 5 gedeeld door 260 is net geen 2%. Daar weer 4% van is bijna niks, 0,08% om precies te zijn.
En nou het biologische rekenwonder. Omdat de bakker niet kan garanderen dat z'n broodje alle 260 werkdagen 100% biologisch is, telt het niet als biologisch. Alle moeite voor niks dus, want je dendert ineens van de trap en staat meteen weer op 0.

Denk even door. Dit probleem geldt voor ieder product dat bestaat uit meerdere ingrediënten. Vanslaatje tot soepje. Van burger met frutsel tot maaltijdhap en van pizzapunt tot vegawrap.

En daar zit nou die goeie rekenaar. Hij ergert zich kapot, want hij kan 99% biologisch leveren, maar met deze regelfratsen komt hij nog niet op 25.

De regelmakers van certificeerder SKAL en de inkopers van de overheid willen niets horen van deze duidelijke rekenkunde. Zij beweren rustig dat 99% domweg niks is.

Wat mij betreft is de hele inkoopeis een zinloze zaak. Conventionele teelt verduurzamen slaat een deuk in een pak boter, heeft een gunstiger ecologische footprint en laat de natuur en biodiversiteit met rust. Voor mij is het dus een raadsel waarom we die 2% die we biologisch telen zo nodig willen opkrikken.

Maar vooruit, als je desondanks besluit de natuur toch te willen helpen op z'n SKAL's, leer dan op z'n minst rekenen. Omdat het hier tegenwoordig stikt van de biologici, zo was ook mijn groothandelaar opgevallen, moest het maar eens aan de orde komen hier. Gelijk heeft hij, want 99 ligt dichter bij 100 dan bij 0. Da's logisch, al schijnt het niet bio-logisch te wezen.
Of SKAL en Biologica hier eens gewoon aan het volk willen komen uitleggen wat ze nou eigenlijk willen. Dan snappen de ministers het misschien straks ook en kunnen ze het hun inkopers leren.



Dit artikel afdrukken