Dit zijn biologische snoepjes. Biologisch-dynamische zelfs. Van eigen boom. Kweepeerkoekjes van onbespoten, uitsluitend met verbrand en gecomposteerd tuinvuil en wat Friese gedroogde koemest verzorgde bomen. Met de vruchten die we daarvan rapen, doen we van alles. We verwerken alles en zorgen voor verschillende restproducten, zoals deze koekblokjes. Helemaal zelf gemaakt (als je wilt weten hoe, moet je even googelen op 'pate de coings').

In de Consumentengids van deze maand valt te lezen dat veel biologisch vlees als gangbaar gaat. Een paar luxe stukjes - filets, karbonades - worden als bio verkocht. Zeg maar zo'n 30% van het dier. De rest gaat gewoon het 'gangbare' circuit in om er worst van te draaien. Dan krijg je er alleen niks meer voor, terwijl je zo je best deed om goed biologisch vlees te krijgen.

Ik begrijp er eerlijk gezegd geen fluit van: waarom maken we daar nou geen biologische worst van - wij gooien toch ook geen restjes 'gewone' kweeperen door onze biologisch-dynamische?. Ook al kletsen we niet over BD, we gaan het toch zeker niet vervuilen met 'gewoon'?

Waarom wil de consument wel bio vlees maargeen worst? Wie besluit eigenlijk dat we bij worst alles maar bij elkaar mikken omdat 'de consument' niet op bioworst zit te wachten?

Kritisch als ik ben op bio, zit ik nou juist op bioworst te wachten. Omdat we die zomaar doordraaien. Zijn we stapel gek geworden. Zo krijg je er nooit de meerpijs voor!

Erger nog. Zo moet die 30% de hele meerpijs goed maken. Daarom kost een biokipfiletje € 27 per kilo. Een kiloknaller ploffilet soms nog geen € 5. Een drama, want ook die ploffer moet uit dat belachelijke bedrag goed worden gemaakt.

Ga toch bioworst maken!
Dit artikel afdrukken