Huishoudjournalist Wouter Klootwijk kan het niet laten. Een ware supermarkthanger. Wat er verschuift op de supermarktschappen heeft zijn belangstelling. Hij deed een ontdekking. Wereldnieuws?
Zoveel weet je van biologisch, het kost altijd meer. Heb je vrede mee want het is, denk je, gezonder of lekkerder en als dat niet zo is is het nog altijd beter voor het leven op aarde.
Biologisch (organic) kan nooit goedkoper worden dan vuil werk.
O nee?
Vandaag ontdekt in een Lidl. Spaghetti voor 90 cent, 500 gram. Naast ongeveer net zulke spaghetti voor een euro, ook 500 gram. Het verschil is tien procent. Een van de twee is biologisch. En dus? Nee. Stop de persen. De omgekeerde wereld is begonnen. De gewone, die gangbaar wordt genoemd, is duurder dan de biologische.
Een sensationele doorbraak. Ja toch?
Er is ietsje af te dingen op zo een wonderlijk nieuws.
De tien cent duurdere spaghetti is gemaakt met scharreleieren (want dat staat op de verpakking). In de biologische is geen ei verwerkt, het is pasta van alleen ‘harde’ tarwe.
Dan nog. Het blijft verbijsterend. Bio wint van gangbaar.
Hoe kan dat nou?
Op de verpakking staat het officiële Europese keur voor organic. Een plantenblad met een nerf en sterretjes op de randen. Maar er staat iets bij. Dit agrarische product is niet afkomstig van Europese landbouw. De biologico’s verderop kunnen het goedkoper. Of moet Max Havelaar er nodig even langs?
Wie er wat van weet zou het hier kunnen uitleggen.
Fotocredits: Wouter Klootwijk
Dit artikel afdrukken
Biologisch (organic) kan nooit goedkoper worden dan vuil werk.
O nee?
Vandaag ontdekt in een Lidl. Spaghetti voor 90 cent, 500 gram. Naast ongeveer net zulke spaghetti voor een euro, ook 500 gram. Het verschil is tien procent. Een van de twee is biologisch. En dus? Nee. Stop de persen. De omgekeerde wereld is begonnen. De gewone, die gangbaar wordt genoemd, is duurder dan de biologische.
Een sensationele doorbraak. Ja toch?
Er is ietsje af te dingen op zo een wonderlijk nieuws.
De tien cent duurdere spaghetti is gemaakt met scharreleieren (want dat staat op de verpakking). In de biologische is geen ei verwerkt, het is pasta van alleen ‘harde’ tarwe.
Dan nog. Het blijft verbijsterend. Bio wint van gangbaar.
Hoe kan dat nou?
Op de verpakking staat het officiële Europese keur voor organic. Een plantenblad met een nerf en sterretjes op de randen. Maar er staat iets bij. Dit agrarische product is niet afkomstig van Europese landbouw. De biologico’s verderop kunnen het goedkoper. Of moet Max Havelaar er nodig even langs?
Wie er wat van weet zou het hier kunnen uitleggen.
Fotocredits: Wouter Klootwijk
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 3 augustus krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 3 augustus krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Frank, dat je die gifakkers nooit zag betekent niet dat ze er niet waren. De klapperbomen worden net als andere landbouwgewassen ook met neonics bewerkt. Vooral tegen de zwartkoprups waar ze op thee plantages ook mee te maken hebben. Die Bounty beaches zijn helaas verleden tijd. Goegel maar eens op ‘coconut pesticides’: er gaat ook hier een onvermoede gifwereld voor je open.
‘Kokosbloesemsuiker’ (goegel dat ook maar eens) was ook nieuw voor mij. Palmsuiker gebruik ik al lang. De goedjes lijken op elkaar. Lagere glycemische index schijnt het, en het is een ietsie minder slecht dan kristalsuiker. Als ik (sporadisch) suiker ergens aan toevoeg is het nu dus maar de bloesemsuiker van kleine Indonesische bio-boertjes via Action. Totdat het er opeens helemaal nooit meer is. Dat is het manco bij het soort bedrijfsvoering dat ze er hanteren.
Theo: ik weet niks af van kokosbloesemsuiker. Kun je wat meer vertellen hierover?
Ik heb bij al mijn wereldreizen onder bevolkingen niet gezien dat kokospalmen bespoten werd... terwijl ik dat bij vele andere zaken - zoals katoen, aardappelen en vruchten in 'sociale' kibutzim in 'erretz Y'Israël' met haar Palestijnse slaven - die daar tussenin moeten werken (dit laatste voor de Gaza insider;)...
- waar ik ook verbleven heb, net als in kibutzim (en bij Toearegs die nu het doelwit zijn van Nederlandse militaire actie) , en overal vrienden maakte - sommige mensen die ik ken inmiddels gedood, een aantal waren reeds gemarteld (ik verdring de beelden van die littekens) - Israël kan geen bloeiende onafhankelijke Gaza-bewoners a la Singapore toestaan en vernietigt haar haven die met Nederlands geld is aangelegd - maar economische opportunities in duurzame sociale ontwikkeling lijkt onze enige collectieve economische redding... nieuwe nabije opbloeiende economieën zijn voor de EU in alle opzichten positief ) ....
- wel in extreme mate geconstateerd heb. Is biologisch 'normaal' bij kokos? En chemisch/GMO een anomalie? Wat is beter? Onderdrukking en ongelijkheid of spuiten? Of allebei en niks anders? Hangen ze samen? Roofbouw op mens en wereld - met alle gevolgen? Machtspelletjes? Biologisch logisch?... het duizelt me...
Over kokos gesproken; kocht deze week een pot biologische kokosbloesemsuiker bij – of all places – Action. 325 gram à raison van € 2,95.
Her-en-der doen NIET biomerken voor TWEEHONDERD gram zo’n 5 à 6 euri.
AH is zelfs nog betrekkelijk mild met € 3,49 voor 2 ons bio.
Wie bedot nou wie?
Daar dacht ik ook aan Frank, Aldi, kijk ook maar naar hun kokosolie, €2,99 ipv die ik normaal altijd kocht voor 5 of 6,95.