Is een plantaardige bio-plastic met houdbaarheidssensor een haalbare gedachte? Vier jaar geleden startte een EU-project om dat te onderzoeken. Inmiddels is de eerste demonstratie-verpakking klaar.
De verpakking bestaat uit PLA (polyactide) dat gemaakt is door bacteriën en uit bio-PET gemaakt van plantenresten. Aan de biopolymeren zijn nanodeeltjes toegevoegd die het verpakte voedsel beschermen tegen zuurstof uit de omgeving om het product langer houdbaar te maken.
De onderzoekers van het Noorse onderzoeksinstituut SINTEF ontwikkelden bovendien sensors die registeren of de temperatuur op enig moment te hoog is geweest of dat een product te zuur is geworden. De sensoren kunnen door middel van nanocapsules stofjes afgeven zodra de temperatuur te hoog is of de zuurgraad te laag.
Onder invloed van die stoffen verkleurt de verpakking zodat winkeliers en consumenten kunnen zien dat een product niet meer voor consumptie geschikt is.
Gênant
“Het is misschien gênant voor een retailer om geconfronteerd te worden met rijen vol rode verpakking” zegt onderzoeker Åge Larsen. Daarom wil het onderzoeksteam stoffen ontwikkelen die niet per se zichtbaar zijn voor de consument maar die fabrikanten en retailers wel kunnen lezen.
De onderzoekers maakten 4 prototypen, waaronder een verpakking voor zeevruchten en een folie voor de bescherming van borden met eten.
Dit artikel afdrukken
De onderzoekers van het Noorse onderzoeksinstituut SINTEF ontwikkelden bovendien sensors die registeren of de temperatuur op enig moment te hoog is geweest of dat een product te zuur is geworden. De sensoren kunnen door middel van nanocapsules stofjes afgeven zodra de temperatuur te hoog is of de zuurgraad te laag.
Onder invloed van die stoffen verkleurt de verpakking zodat winkeliers en consumenten kunnen zien dat een product niet meer voor consumptie geschikt is.
Gênant
“Het is misschien gênant voor een retailer om geconfronteerd te worden met rijen vol rode verpakking” zegt onderzoeker Åge Larsen. Daarom wil het onderzoeksteam stoffen ontwikkelen die niet per se zichtbaar zijn voor de consument maar die fabrikanten en retailers wel kunnen lezen.
De onderzoekers maakten 4 prototypen, waaronder een verpakking voor zeevruchten en een folie voor de bescherming van borden met eten.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 3 augustus krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 3 augustus krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
"Daarom wil het onderzoeksteam stoffen ontwikkelen die niet per se zichtbaar zijn voor de consument maar die fabrikanten en retailers wel kunnen lezen."
Schiet dit niet zijn doel voorbij? De doelen zijn in mijn ogen om geen bedorven waar te verkopen en ook om niet onnodig weg te gooien. Die doelen kun je niet zomaar aan winkels en restaurants overlaten, want sjoemelen zit in de genen van deze bedrijven. Afschrijven is een kostenpost, dus de verleiding om onzichtbaar afgekeurde waren alsnog te verkopen (d.m.v. een 35%-sticker bijvoorbeeld) zal naar mijn mening groter zijn dan hij nu is.
Dat dingen als ompakken verboden zijn wil niet zeggen dat het niet gebeurt.