image

Vandaag lichten vertegenwoordigers uit de gelederen van de dierenbeweging de leden van de Tweede Kamer in. Een en ander op uitnodiging van de Partij van de Dieren, ter voorbereiding op het spoeddebat met minister Verbrug over recente varkenstransporten waarbij het bloed uit de wagen op straat sijpelde, de Spanje-case uit juli en een pijnlijk pony-transport naar Italië in Z-Duitsland. Dieren leden en overleden.
We exporteren 7,5 miljoen levende varkens per jaar. Da' s intriest.

Afgelopen week reed ik op de rondweg bij Eindhoven en zag daar een vrachtwagen met varkens. Een kleine. Voor lokaal transport. Er zaten volwassen dieren in, met staarten - uit diervriendelijke houderij dus waarschijnlijk.
Van sommige varkens waren ze echter afgebeten. In de vrachtwagen, want er hingen verse bloedstompjes bij. Verwond waren ze bezig met hun laatste reis. Gewoon lokaal.

Het klinkt misschien gek, maar dit soort waarnemingen pleit voor varkensflats - gehaat door de dierenbeweging. Als we vast willen houden aan zgn. betaalbaar vlees, zijn varkensflats goed in te richten als gezondheids- en diervriendelijke, gesloten houderijen met geïntegreerde slachterij en vleesverwerking. Zonder vervoersstress dus en de onterende toestanden van transport. Onacceptabel niettemin, en daarom zullen ze in het debat geen rol spelen. De dierenorganisaties zullen - terecht - wijzen op de dieronwaardige toestanden waaronder de dieren vervoerd worden en ijveren voor regulering van de transporten. Da's zonder meer nuttig op de korte termijn, maar niettemin totaal naast het onderwerp.

Wanneer gaat de discussie eindelijk over de hammen en worsten die in Frankrijk, Spanje, Italie, Belgie en Duitsland gemaakt worden en daar geld opleveren, behalve in Nederland? Wij importeren ze alleen maar.
Waarom hebben we ons - met de ervaring van de scheepsbouw in ons geheugen - laten duwen in de positie van massaproducent van laagwaardige, maar wel levende exportgrondstof?

We exporteren 7,5 miljoen varkens per jaar simpelweg omdat we zo stom waren er niets beters voor te verzinnen.
En de paarden en pony's? Terwijl ze geweldig smaken, blieven we ze niet én vinden we het schanddalig dat er mensen zijn die paardenvlees eten. Over de tienduizenden geitenbabies die we vrijwel direct na hun geboorte op transport naar Z-Europa zetten hoor je niet eens iemand. Terwijl ze eveneens heerlijk zijn.

Eet of verwerk ze hier en bespaar ze het transport.

Wedden dat we vanavond en morgenochtend in de rapportages over het debat niets lezen over deze kanten van het onderwerp?
Dit artikel afdrukken