De protesterende boeren willen een stop op vooral de import van granen, eieren en kippen uit Oekraïne. De prijzen daarvan zijn aanmerkelijk lager dan in de Unie en concurreren hen de markt uit. Daarom is de vrijstelling dit keer gekoppeld aan versterkte 'beschermingsmechanismen' om hun impact te beperken.

Volgens het voorstel van de Europese Commissie kunnen deze 'corrigerende maatregelen' snel worden aangenomen in geval van "belangrijke verstoringen" op de markt, zelfs als deze slechts één lidstaat betreffen.

Vooral voor drie producten die als 'gevoelig' worden beschouwd, namelijk gevogelte, eieren en suiker, is een "noodrem" voorzien om de import op de gemiddelde ingevoerde volumes in 2022 en 2023 te "stabiliseren". Het volume dat daar bovenuit gaat, is wel onderhevig aan invoerrechten.

Het voorstel moet worden goedgekeurd door de Europese Parlement in april. Tot grote frustratie van de Europese Commissie werden in 2023 de grenzen met Oekraïne eenzijdig gesloten voor graan door de lidstaten die grenzen aan Oekraïne.

"We tonen onze onwrikbare steun aan Oekraïne, terwijl we onze interne markt beschermen tegen een buitensporige toename van import van bepaalde gevoelige landbouwproducten", zei Hadja Lahbib, de Belgische minister van Buitenlandse Zaken. België is dit half jaar voorzitter van de Europese Raad.

Een plafond op het niveau van de volumes die nou juist de huidige crisis hebben veroorzaakt, werkt niet
De douanevrijstelling voor producten uit Oekraïne ligt uiterst gevoelig in Polen, waar de blokkade van de grens door boze boeren ook de afgelopen dagen weer een hevige crisis tussen Warschau en Kiev heeft veroorzaakt. Kiev dreigde Poolse producten te boycotten.

De boeren- en coöperatiebond van Europa, Copa-Cogeca, riep eerder deze maand op tot een drastische aanscherping van de beperkingen. In reactie op de bereikte overeenkomst zegt Copa-Cogeca dat haar boeren niets hebben aan een plafonnering op de volumes "die nou juist de huidige crisis hebben veroorzaakt." Voorts laten de boeren en coöperaties alvast weten dat "deze aanpak waarschijnlijk niet zal voldoen aan de zorgen van de boeren en waarschijnlijk zal leiden tot verdere demonstraties." Die zullen zich ongetwijfeld ook verder keren tegen het in het koudste deel van de koelkast belandde handelsakkoord tussen de EU en de Zuid-Amerikaanse Mercosur-landen.

Salon de l'Agriculture, nieuwe wet en nog meer papier
In Frankrijk overleggen premier Gabriel Attal, minister van Landbouw Marc Fesneau en minister van Economische Zaken Bruno Lemaire de afgelopen dagen koortsachtig met boeren. Attal beloofde de boeren dat hij met oplossingen zou komen zodat ze niet meer de behoefte zouden voelen om de straat op te gaan. Hij kondigde een wet aan die betere betalingen moet garanderen; met open grenzen kan hij dat niet, zodat zowel Poolse als Oekraïense kip en Oekraïens graan de Franse markt onder druk blijven zetten. Dat kan zwarte wolken van protest veroorzaken boven het jaarlijkse landbouwfeest in Parijs, de Salon de l'Agriculture, waar de Franse president boeren en oude rassen van koeien, geiten, schapen en kippen komt knuffelen om het volk te laten zien hoe verbonden Frankrijk is met zijn boeren.

De inmiddels door talloze media-optredens in heel Frankrijk bekende inkoopbaas Michel Biero van Lidl maakte gistermiddag op TV alvast gehakt van het soort dikke contracten van 400 pagina's waartoe zulke wetten leiden (op basis van de Loi de modernisation de l'économie) en liet zien dat hij op 4 pagina's een eerlijk contract met boer en verwerker maakt waarmee zijn boeren dik tevreden zijn. In Frankrijk leidt de wet Egalim die boeren beter moet betalen tot heel "dikke pakken papier waar 15 juristen aan moeten werken, en dat ieder jaar opnieuw". Vermoedelijk zal Attal of president Emmanuel Macron nou juist een nieuwe versie van de wet Egalim aankondigen op de Salon de l'Agriculture.
Dit artikel afdrukken