De tijd van de financiële markten en het bakken van andere lucht is voorbij. De tijd van echte producten breekt weer aan, zegt Rogers.
Ik sprak gisteren boeren die er geen bal van begrijpen. Rogers roept halleluja, terwijl zij kreperen. Hoe kan dat?
Dat kan omdat we over een jaar of 15 - 25 pas echt met tekorten zitten. Als je het zolang uithoudt word je dus schatrijk. Tot die tijd maak je te veel voor te weinig.
De vraag is: welke boer houdt het zolang vol?
In ons deel van de wereld staan de boeren op het randje van de afgrond. Daarom zullen ze verdwijnen. Anderen, ver weg, zullen ons eten moeten maken, maar hebben ook trek en krijgen steeds meer geld. Daarom zullen wij de broekriem ernstig aan moeten halen en onze mobieltjes in moeten leveren. Eten wordt weer duur.
Lamborghini. Mooi boerenlogo, dat wel.
Tuurlijk, er zijn beleggers zoals Rogers. Dat zijn de boeren van de toekomst. Dat heeft zo z'n consequenties voor de verandering van het vak, en daarom zal het hopelijk zo'n vaart niet lopen.
Gesnopen?
Beleggers in Lamborghini's. Het gaat niet over boeren, maar over bedrijven en bazen.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 3 augustus krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 3 augustus krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Je hebt helemaal gelijk Marten. Maar ook daar zie ik in de toekomst wel oplossingen voor. Momenteel lopen er diverse projecten om fosfor, magnesium en stikstof uit rioolwater te halen. Dat lukt al aardig. We moeten onze wereld een beetje opnieuw uitvinden om over 25 jaar net zo te kunnen leven als nu.
Reactie op: 13-02-2011 11:34
Voor "doorgewinterde" vega's is nepvlees of een vleesvervanger niet nodig.
Dus inderdaad voor iets anders. Mogelijk als toevoeging aan vlees om het vlees goedkoper of minder vet te maken. En voor mensen die gewend zijn aan iets bruins en vets op hun bord, maar minder tot geen vlees willen eten.
@ Jan Paul,eiwitrijk voedsel verbouwen met weinig grondstoffen is nagenoeg onmogelijk.Voor de teelt van lupine zaaizaad is het advies 80 kg fosfaat/ha en ruim 100 kg kali/ha.Dat zaaizaad haal je ergens anders vandaan en je stopt het hier in de grond,die lupine die je hier laat groeien zal het zeer goed doen op onze fosfaatrijke gronden,maar dat fosfaat is niet zomaar in de grond gekomen;of uit dierlijke mest of uit kunstmest.Verbouw die lupine een jaar of 10 achter elkaar op deze grond en je zuigt het leeg.Hoe je het ook wendt of keert;eiwit kost fosfaat!
Przewalsky, ik ben benieuwd of er tegen die tijd nog vis is. Zéker niet voor iedereen. We eten tegen die tijd eiwitrijke producten die onze grootouders vast niet zouden herkennen. Of ze denken die wel te herkennen, maar ze weten niet dat ze op een totaal andere manier van andere grondstoffen zijn gemaakt.
@Jan P.: wat zou Pollan tegen visjes,garnalen, kokkels, zeewieren,schelpdieren etc. kunnen hebben? Ik denk dat hij dat alleen maar toe zou juichen!Allemaal zeer herkenbaar, ook voor onze grootouders.