Sinds mei 'wandelt' een bos door Leeuwarden. Duizend bomen, in 800 grote houten containers, verplaatsen zich langs een 3,5 kilometer lange route door de Friese hoofdstad. Het wandelende bos is bedoeld om mensen een alternatieve, groenere, toekomst te laten ervaren. Het project 'Bosk' is ontsprongen aan het brein van landschapsarchitect Bruno Doedens en wijlen Joop Mulder, zijn collega.
Het wandelende bos maakt deel uit van het 3-jaarlijkse kunstfestival Arcadia. Het nieuws over het Leeuwardse stadsbos werd opgepikt door The Guardian.

Bosk telt zo'n 60 à 70 inheemse boomsoorten, van els, es, iep en esdoorn tot eik en wilg. De bomen staan in 800 houten bakken en elke boom heeft een QR-code met informatie over de soort, de gemiddelde levensduur en de gewenste grondsoort. Ook zit er in elke bak een bodemsensor, die waarschuwt wanneer de bomen water nodig hebben. "Dit zijn enkele van de best verzorgde bomen ter wereld," zegt Doedens. Vrijwilligers van alle leeftijden en alle gezindten staan in de rij om de bomen te verzorgen en te verplaatsen langs de 3,5 kilometer lange route die Bosk bewandelt.

De eerste 'stop' was op het Stationsplein. Zodra het bos een 'ankerplek' bereikt heeft, worden er bankjes neergezet zodat voorbijgangers even rustig van de relaxte sfeer die het bos oproept kunnen genieten. Van de meeste mensen hoeft het bos niet verder te wandelen, als ze er eenmaal mee geconfronteerd worden. Al is niet iedereen te spreken als er ineens een boom op 'hun' parkeerplaats geparkeerd staat, of ze een ommetje moeten maken omdat hun gebruikelijke route ineens vol bomen staat.

Vanaf 14 augustus, 100 dagen na het begin van Bosk, zullen de bomen geplant worden in een aantal arme wijken. Daar zijn groen en schaduw schaars.

Bosk is alleen al gevoelsmatig belangrijk in de strijd tegen de oprukkende airco. Ja, klik maar even door naar een artikel dat we eerder deze week publiceerden over die klimaatramp.